Главният архитект на София Здравко Здравко е издал виза за инвестиционно проектиране на основен ремонт и реконструкция на стадион "Българска армия". Новината съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол след въпрос на депутата от БСП Иван Ченчев.

"Това е първата важна стъпка към създаване на съвместно дружество и съответно сключване на дългосрочно сътрудничество между държавата и "ЦСКА-София", каза Кралев. По думите му сроковете за това партньорство зависят от инвеститора в лицето на футболния клуб.

"След публично декларираното обещание за по-скорошно уреждане на юридическата рамка на правоотношенията между ЦСКА и държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта вече считаме, че са налице всички предпоставки, позволяващи ни да изградим новия си дом", заявиха от клуба в сайта си.

Ръководеният от Гриша Ганчев и Юлиан Инджов клуб изрази намерения да изгради изцяло нов стадион в рамките на границите на сегашния "Българска армия". В последните седмици се получи скоростно раздвижване по темата след няколко срещи между представители на червените и отговорните институции.

В края на август "ЦСКА-София" обяви, че Здравков е обещал да издаде виза до 15-20 септември.

Темата за новия стадион беше сред ключовите при обсъждането на устройствения план на Борисовата градина.

През август "ЦСКА-София" изпрати писмо до министъра на спорта Красен Кралев, в което изрази притесненията си около "Българска армия". Червените посочиха, че са срещнали добри намерения, но очакват реални действия от държавата, като акцентират, че не искат финансова помощ, а съдействие за получаване на зелена светлина за строеж.

Кралев отвърна с коментар под публикация във "Фейсбук", че очаква клубът да представи инвестиционните си намерения. По-късно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма пречки да бъде изграден нов стадион.


"Това е наистина една манипулация - няма подобно нещо (че има пречка). Ние сме обявили и сме готови и главният архитект го е заявил, че в рамките на чашата - такова е желанието и на собствениците на клуба, стига да са готови с проекти и финансиране - няма никаква пречка да се реновира или изгради. Отново ще кажа - имаме такова съгласие всички, че това може да стане в рамките на съществуващите граници за момента и няма никакви граници за това", заяви Фандъкова.

Собственикът на клуба Гриша Ганчев каза пред "Капитал" преди месец, че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. Червените представиха в сайта си няколко проекта, изработени от различни архитектурни студиа, за това как би изглеждал стадионът.

В момента "Българска армия" е собственост на "Сердика спортни имоти" ЕАД под шапката на спортното министерство, а "ЦСКА-София" има договор за наем за 10 години (с надежда да бъде удължен) срещу 62 хиляди лева без ДДС на месец и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС). 

Дневник