Българския футболен съюз (БФС) изрази възмущението си от коментарите на селекционера на Англия Гарет Саутгейт, който наскоро заяви, че очаква прояви на расизъм по време на гостуването на неговия отбор в България на 14 октомври.

Президентът Борислав Михайлов е изпратил писмо до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис и до Английската футболна асоциация. От БФС казват, че думите на Саутгейт създадат излишно напрежение.

"БФС приема подобни действия за напълно безпочвени, неуместни и излишно нагнетяващи обстановката преди атрактивния двубой, който българските фенове очакват с огромен интерес вече цяла година", пише в сайта на БФС.

От футболния съюз допълват: "В централата на съюза не е постъпила официална информация за расистки обиди и арест на български запалянко на "Уембли", а дори такъв случай да съществува, генерализацията и предварителното създаване на напрежение от страна на официални лица от английския тим са в категоричен разрез с взаимното уважение и феърплея, основни ценности както на Българския футболен съюз, така и на УЕФА".

Думите на Саутгейт дойдоха в сряда, няколко дни след мача от европейските квалификации на "Уембли", който България загуби с 0:4.

"Притесняваме се от расизъм в София и това е нещо, за което имаме план как да постъпим. Вече сме обсъждали темата с играчите, защото сме наясно, че това е територия, където има история с расизма. Искаме да сме уверени, че сме добре подготвени", каза Саутгейт.

Днневник