Глобалното затопляне е проблем, който се превръща в централна тема на всяко международно събитие. Повишаването на температурите причинява множество проблеми както сред хората, така и в животинския свят.

Айсбергите се топят с огромна скорост, а нивата на океаните и моретата се покачват. Това се превръща в проблем за ниско разположените крайбрежни градове. Те вече страдат от огромни наводнения, а местните власти търсят варианти за справяне със ситуацията.

Причините за потъването на градовете са различни. Някои от тях са потърпевши от увеличаването на морското равнище, а други пък са жертва на прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема. Това кара земята под къщите да потъне.

През лятото на тази година, наводнения заляха столицата на Индонезия – Джакарта. Това накара президентът на страната да помисли дали не е време друг град да заеме нейното място.

Джакарта потъва с близо 6,7 инча годишно поради прекомерното изпомпване на подземните води, което създава промяна в налягането и обема, което пък кара земята да потъне. Правителството одобри план, според който столицата ще бъде преместена на остров Ява, който се намира на 100 мили от сегашното местоположение на Джакарта.

Това е с цел да се спаси 10 милионното население на града. Според данните, този ход ще струва близо 33 млрд. долара и ще отнеме около 10 години. Ако не бъде направен обаче, прогнозите са Джакарта да бъде под вода до 2050 година.

Столицата на Индонезия обаче не е единствената с тази съдба. Хюстън, този път наистина има проблем. Градът в щата Тексас потъва заради прекомерното изпомпване на подземните води. Това причинява потъване с близо 2 инча на година, което прави града по-уязвим на природни бедствия.

Венеция, разбира се, също попада в тази класация. През 2003 година Италия започва изграждането на 78 порти, които ще образуват бариера срещу наводненията.

Днес.бг