Българският президент Румен Радев написа специален адрес до участниците в 16-ия национален събор "Приятели на Русия", съобщи кореспондентът на TACC в България, цитиран от агенция "Фокус".

Около 20 хиляди души посетиха събора край българския град Казанлък. Хора от различни краища на страната се събраха на брега на язовир "Копринка", много от тях учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България", допълни кореспондентът, който след това цитира поздравлението на българския държавен глава: 

"Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на много политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали своята професионална или лична съдба с Русия, националният събор е повод да намерим модерно измерение на тези силни исторически връзки и знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията".

Междувременно от името на комисията по външни работи на Съвета на федерацията в Русия Константин Косачов изпрати обръщение до българските русофили. Той подчерта, че основната задача на събитието е "укрепване на културната и цивилизационна общност на двете страни, историческата памет за славните дати на съвместната ни история".

"Убеден съм, че гласът на русофилите в България ще бъде по-силен с всяка година в пространството на Европейския съюз", каза Косачов.

Поздравления изпратиха и Леонид Слуцки, председател на Комисията по външни работи на Държавната дума, Елеонора Митрофанова, ръководител на "Россотрудничество" и представители на други политически и обществени организации, допълва кореспондентът на ТАСС.

Дир.бг