Испания е световен шампион по баскетбол за мъже, след като победи във финала в Китай съставът на Аржентина. Испанците се наложиха с 20 точки - 95:75 и не оставиха съмнение в предимството си. Съставът на Сержио Скариоло беше по-добър във всяка една от частите на мача.

Световната титла е втора за Испания след 2006 г. Тимът прекъсва серията от две титли на САЩ от първенствата през 2010 и 2014 г.

От началото на мача испанците наложиха много високо темпо и поведоха с 8:0. Авансът им дори нарасна след 14:2 в първите минути, когато Аржентина взе таймаут, но нищо в играта на южноамериканците не се получаваше. След първата четвърт авансът на шампионите от 2006 година вече беше девет точки.

Испания продължи да играе много по-добре и преди почивката вече имаше предимство от 12 точки.

През второто полувреме устремът на Аржентина беше спрян с още по-добра игра на Испания. Най-оспорвана беше последната част, която испанците взеха с 29:28.

Най-полезен за успеха на новите шампиони беше Рики Рубио, който завърши с 20 точки, седем борби и три асистенции. Серхио Юй добави 15 точки, Марк Гасол 14, а братята Хуан и Уили Ернангомес вкараха по 11.

Ветеранът Гасол и Руди Фернандес са единствените играчи на Испания, които бяха в състава и при предишната световна титла през 2006 г.

По-рано през деня в мач за третото място Франция победи Австралия с 67:59.

Дневник