Късометражният анимационен филм на Теодор Ушев "Физика на тъгата" по романа със същото заглавие на Георги Господинов, получи специалната награда - почетен диплом (special mention) от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто за "впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка".

Филмът на Ушев, озвучен на английски от Росиф и Доналд Съдърланд, направи своята световна премиера в рамките на фестивала и бе отличен от журито в категорията за най-добър късометражен канадски филм.

В профила си във "Фейсбук" режисьорът написа: "Не се случва често късометражен анимационен филм да спечели награда на голям фестивал в съревнование с игрални и документални късометражни филми! Да не кажем - почти никога... Добро начало :) !"

Първата наградата в категорията, която е в размер на 10 хил. канадски долара, отиде при филма Delphine на Клои Робишо.

Победителите на фестивала, които се избират основно от публиката, но и от жури в отделните категории, бяха оповестени в неделя, 15 септември.

Изборът на публиката в Торонто определи като най-добър в категорията за игрален филм Jojo Rabbit на новозеландеца Тайка Уайтити, с което той автоматично го превърна в потенциален претендент за филмовите награди "Оскар".

Jojo Rabbit e хумористична сатира за 10-годишно германче на име Джоджо (в ролята Роман Грифин Дейвис) от времето на Втората световна война, което открива, че майка му (Скарлет Йохансон) крие еврейско момиче (Томасин Маккензи) в килера им и се обръща за помощ към своя въображаем приятел Адолф Хитлер (Уайтити).

Сред най-популярните филми на режисьора с наполовина маорски и наполовина еврейски произход са историята за супергероя на "Марвел" от 2017 г. "Тор: Рагнарок", както и по-старите "Лов на диви хора", "Момче" и "Какво правим в сенките".
През последните 20 години победителите на публиката, избрани след гласуване от зрителите на фестивала в Торонто, са печелили пет пъти "Оскар" за най-добър филм. Миналата година такъв беше случаят със "Зелената книга", а преди това и с "12 години робство", "Речта на краля", "Беднякът милионер" и "Американски прелести".

Подгласниците също са се представяли добре в надпреварата за отличията на Академията. Две такива заглавия - "Спотлайт" и "Арго" са печелили също "Оскар", а като цяло отличените от фестивала в Торонто са били и номинирани за най-високото филмово отличие за най-добър филм през последните девет от десет години.

Паричното измерение на наградата е 15 хил. канадски долара, а подлгасници тази година са Marriage Story на Ноа Баумбах, който отново е с участието на Скарлет Йохансон. Втори подгласник стана спечелилият "Златна палма" във Венеция тази година корейски драма-трилър на режисьора Понг Джун Хо - Parasite.

Другите големи награди на публиката бяха в категорията за жанров филм, която спечели The Plarform на Галдер Газтелу-Урутия, а при сред документалните награден бе The Cave на сирийския режисьор Ферас Фейяд.

 Дневник