С празнични програми, с химна на България и издигане знамето на страната във всички училища и детски градини в Шуменска област днес официално бе открита новата учебна 2019/2020 година. В областта през тази година в 65 училища се обучават 16 742 ученици. От тях 1311 са първокласници.

В община Шумен местата по чиновете си заеха общо 8 360 ученици, а за първи път през училищния праг минаха 714 първолаци. В 28-те детски градини в общината тази есен има 2850 деца. 

99-тата си учебна година започнаха днес възпитаниците  на II ОУ „Д-р Петър Берон“. В двора на школото се събраха 593 ученици, а за първи път училищния звънец и пожеланието „На добър час!“ чуха 93 първолаци.

„Училището не е просто една административна сграда, където работят учители и служители, учениците трябва да ходят в него по задължение. Училището е място, където човек трябва да се възвиси. Пожелавам на всички да се възвисим, да бъдем честни, почтени, да бъдем хора“. С тези думи директорът на ОУ „Д-Р Петър Берон“ Павел Павлов посрещна своите възпитаници.

Гост на тържеството за първия учебен ден в Базовото училище бе и заместник-кметът по образование и култура Найден Косев, който също отправи своето поздравление към учители, родители и ученици. „Първият учебен ден е истински празник. Той дава векове наред шанс на нашия народ да твори бъдещето си. В този слънчев ден искам да пожелая на всички да бъдат здрави, търпеливи, да претворят това, което е в сърцата и душите ни. На добър час на всички!“, каза Найден Косев.

Реформите в образованието продължават

През тази година са въведени нови учебни програми за учениците от 4 и 10 клас. Ще има национално външно оценяване за десетокласниците, когато приключва първият гимназиален етап. На учителите се дава по-голяма свобода при преподаването на учебното съдържание, но и се изисква гъвкавост от тях, както и да се съобразяват с възможностите на учениците в класа. 

ШУМ.БГ