Финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА.

"Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели", заяви на пресконференция след преговорите финландският финансов министър Мика Линтиля, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. Той добави, че някои министри са подчертали, че енергийните данъци "не са единственият начин" за борба с климатичните промени.

Финландия обяви борбата с промените в климата за важна цел по време на шестмесечното си председателство и се бори ЕС да поеме водеща роля в климатичната политика, като поеме ангажимент за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година.

Заместник-председателят на еврокомисията Валдис Домбровскис заяви пред медиите, че преразглеждането на директивата за енергийните данъци, приета през 2003 г., ще бъде част от програмата на новата Европейска комисия. Необходимо е тя да бъде актуализирана, подчерта той.

По време на срещата на министрите са обсъждани данък върху авиокомпаниите, подобряване на енергийната ефективност и популяризиране на използването на възобновяеми енергийни източници, добави Домбровскис. 

Дневник