Хумористичната сатира на нацизма "Заекът Джоджо" (Jojo Rabbit) на режисьора Тайка Уайтити беше избран от публиката на фестивала в Торонто за най-добър филм, съобщи Би Би Си. С това заглавието директно се превръща в един от възможните претенденти за награда "Оскар". В минали години отличието са получавали филми като "Зелената книга", "Ла Ла ленд", "12 години в робство" и "Беднякът милионер".

В лентата, чието действие се развива в Германия по време на Втората световна война, младо момче открива, че майка му крие еврейско момиче в дома им. То се обръща за помощ към въображаемия си приятел Адолф Хитлер, в чийто образ се превъплъщава самият Уайтити. В заглавието участват Скарлет Йохансон и Сам Рокуел, а в главната роля на момчето влиза Роман Грифин Дейвис.

Първоначално Уайтити не е възнамерявал да играе в собствения си филм. Дотам се е стигнало, след като се е оказало изключително трудно да намери актьор, който да влезе в ролята на Хитлер. "Повечето хора направо се влюбиха в сценария", казва той пред "Холивуд рипортър". "Мисля, че беше малко трудно за тях да разберат дали това е добър ход за кариерата им и аз тотално мога да ги разбера. Кой би искал да се види на плакат като Адолф Хитлер?"

Последните седем филма, вземали наградата на публиката в Торонто, или са получавали, или са били номинирани за "Оскар" в най-престижната категория - за най-добър филм. Именно това превръща наградата в една от най-важните за САЩ. Тя се определя чрез гласуване онлайн на зрителите на фестивала, въпреки че организаторите така и не разкриват по какъв начин се калкулира резултатът.

Тайка Уайтити е с наполовина маорски и наполовина еврейски произход. Други негови филми са историята за супергероя на "Марвел" от 2017 г. "Тор: Рагнарок", както и по-старите "Лов на диви хора", "Момче" и "Какво правим в сенките".

Дневник