Текстът е публикуван във "Фейсбук" страницата на издателство "Точица" по случай първия учебен ден. "Детски Дневник" го препечатва със съгласието на издателството.

Мили хлапета,

мои летни нещотърсачи, мои летни ветерани от битките срещу комарите, мои безстрашни гмуркачи под одеялото и несравними таланти в планинското мрънкане, вие, които умеете да извлечете повече радост от един резен диня, отколкото може да се изпере, не слушайте онези, които ви казват, че с петнайсти септември трябва да станете други.

Не слушайте гласа, който ви нашепва, че оценките определят колко сте ценни, безценни мои, дори никога да не се научите да прескачате коза и да смятате с косинуси, нито вярвайте, че е много ужасно да подскажеш на приятеля си, и че единицата за подсказване е по-лоша от двойката, защото в училище си важат същите закони на честта - да защитиш приятел, да помогнеш на слабия, да не се поддаваш на заплахи; бъдете по-ларж със себе си и приемете, че е нормално някои неща да са ви по-интересни от други; но и бъдете ларж с учителите, чиито часове са ви скучни, блейте кротко, без да вдигате шум; а някъде между всичко, което имате да научите, нещотърсачи такива, ще откриете нещо, което ще ви се стори безценно като вързана на конец стара макара или парче бляскава панделка от коледен подарък; може да са джунглите в Южна Америка или щитът на Персей, надбягванията с колесници или парещите медузи, които само си въобразявате, че сте пипнали, признайте си.

Ако намерите такова нещо, което ви е интересно, не се колебайте да научите за него повече от останалите, повече от учителя, не се бойте да спорите в час, когато знаете, че сте прави (и не, няма да сте зубрачи, а истински бойци, защото тъкмо те държат на истината).

Не оставяйте да ви сплашат, не забравяйте, че сте силни, особено когато сте заедно - и внимавайте много как използвате тази сила. Не я изпробвайте върху дете от класа, това не е достойно и няма да ви прилича. Обединете се, за да не ви отвземат от междучасията и да не ви пробутват стари кифлички в лавката, обединете се, за да спрете големите, ако ви тормозят - тия работи не са само за книгите, и вашата класна стая може да е хвърчаща, ще видите.

И не четете до края чуждите поучения (като това), защото междучасието ще свърши, а всяко междучасие си е една малка, прекрасна ваканция.

Айде, на добър час

Дневник