Засилен контрол за използването на телефони от водачите ще се извършва от служителите на пътна полиция от днес до 22 септември, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това става в рамките на поредната операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), която ще обхване всички страни от Стария континент.

Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По време на шофиране те силно разконцентрират водача, което може да се окаже фатално, се казва в съобщението на МВР.

Припомня се също, че според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за нарушителите е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

В същото време министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков разпореди инспекторите на Автомобилна администрация съвместно с МВР да започват проверки на автобусите, превозващи деца и ученици. Те ще продължат до 27 септември. Реално още от първи септември от ИА "Автомобилна администрация" проверяват документите на фирмите, извършващи такива превози.

Дневник