За 1019 ученици от Община Велики днес удари първия звънец за учебната 2019/2020 г. Малки и големи, учители и родители се събраха в 5-те училища на общината, за да дадат старт на вълнуващото пътешествие в света на знанието и науката, съобщиха от общината.

„Водени от своите учители днес поемате към безкрайните хоризонти на човешкото познание. Бъдете ученолюбиви, дерзайте смело в полето на знанието и не забравяйте, че от Велики Преслав започва духовното раждане на българския народ – със славянските първоучители Кирил и Методий, с делото на първите книжовници и Златния Симеонов век. Винаги помнете, че сте потомци на Симеонова България, дала писмеността на над 200 милиона православни християни”.

Това каза в словото си кметът на общината Александър Горчев, който присъства на тържественото откриване на учебната година в Основно училище „Свети свети Кирил и Методий”. Той се включи с по-големите ученици и заедно поведоха към класните стаи първокласниците, които окуражавани от усмивките на своите учители, нетърпеливо разгърнаха букварите и учебните тетрадки.

Тази учебна година в 5-те училища на общината, от които 4 общински и едно държавно ще се обучават 1019 ученици. За първи път прага на училището прекрачват 60 първолаци. 20 от тях, деца от социално слаби семейства, днес бяха на училище с кметски ранички и пособия за работа в клас. Специалните подаръци от кмета Александър Горчев бяха лично поднесени в навечерието на учебната година с пожелания да бъдат здрави, ученолюбиви и старателни.

ШУМ.БГ