Над 82 тона отпадъци в Шуменска област са събрани от кампанията "Да изчистим България заедно", съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда в Шумен. 

Най-голямото количество събрани отпадъци е в община Върбица - 30 тона, следвана от Каолиново - 16 тона и Нови пазар - 12,24 тона, уточниха от екоинспекцията. Доброволците включили се в кампанията в община Никола Козлево са събрали - 8 тона, в Шумен и Велики Преслав по 6 тона, Смядово - 2 тона и по 1 тон в общините Каспичан и Хитрино. От РИОСВ уточниха, че нямат към момента получени данни само от община Венец. 

На територията на РИОСВ - Шумен са събрани над 221 тона отпадъци в 15 – те общини. С активната подкрепа и с участието на екоинспекцията инициативата, чийто официален партньор е МОСВ, обедини много граждани, институции, бизнеса и неправителствените организации в общата кауза.

Освен в област Шумен, доброволците от област Търговище са събрали 139 тона, като най-големите количества събрани отпадъци са отчетени в общините Търговище – 50 т., Омуртаг – малко над 41 т, Антоново – 31 т и шуменската община Върбица - 30 т.

По данни на РИОСВ в кампанията тази година се включиха 6615 доброволци. Най- много те са били  в  общините Търговище – 3636, Попово – 500 и Омуртаг –  420.

Почистените замърсени обекта са 546. Събраните отпадъци в кампанията са транспортирани до регионалните  депа, отговарящи на нормативните  изисквания, уточняват от екоинспекцията.

ШУМ.БГ