Партиите "Движение България на гражданите" (ДБГ), Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), Земеделски народен съюз (ЗНС) и движение "Път на младите", които подкрепят кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, ще имат обща листа с кандидати за общински съветници в столицата. Сред хората, чиито имена се обсъждат за неин водач, е лидерът на ДБГ Димитър Делчев. Идеята била начело на листата да е десен човек, за да контролира Манолова в изпълнението на десните политики, ако тя стане кмет на София.

Решението ДБГ да подкрепи Мая Манолова за кандидат-кмет доведе до четири оставки в партията, сред които и на зам.-председателя Найден Зеленогорски.

Днес ДБГ, НДСВ, ЗНС и "Път на младите" представиха платформа за гражданско управление на София, която Манолова подписа и ще включи в предизборната си платформа. Сред идеите в нея са въвеждането на дигитална община, изчисляването на такса смет според "замърсителят плаща", борба с картелите и монопола, достъп на малки и средни фирми до обществени поръчки и др. С подписването на документа кандидатът обещава, ако стане кмет на София, до края на мандата околовръстният път да бъде завършен изцяло, да няма чакащи за детска градина деца, да бъдат изградени буферни паркинги до метрото, както и административните услуги да бъдат изцяло електронни.

От своя страна Мая Манолова обяви, че ще представи платформата си, която определи като концепция за "умен" град, другата седмица. Тя каза още, че ще работи за връщане на Витоша на столичани и за развитие на София на север.

Дневник