Ливански кедър – дърво, което е използвано да направят Соломоновия храм, корабите на финикийците, саркофазите на фараоните, Чимшир – храст, който потъва във вода и е отровен, Тис – дърво, което може да отслабва и дебелее – това са видове, които се срещат в парковете в Шумен, но тези любопитните факти преди оставаха тайна за шуменци.

За да запълнят този пропуск ученици, преподаватели от СУ „Сава Доброплодни“ и от Шуменския университет са описали с най-любопитното 80 вида дървета и храсти в Градската градина, парка до сградата на Общината, този на площад „Оборище“, до хотел „Шумен“ и до Мемориал „Създатели на българската държава“.

Пред всяко едно дърво и храст е поставена информационна табела, на която е посочен вида на растението, къде може да се срещне, възрастта, до която живее, както и неизвестни на широкия кръг от хора факти за дървото.

„Направихме една ботаническа градина, която е общо достъпна. Но за разлика от една истинска градина, при описанието на растенията добавихме интересни факти. Обхванали сме 80% от видовете в Шумен, като не сме целели да покажем всички, а да представим най-интересното за част от тях“, каза днес проф. Димчо Захариев от Шуменския университет. Той допълни, че са нарекли проекта „Шумен – зеления град“. Проф. Захариев каза още, че на табелите не всичко е написано и учениците и студенти ще могат да допълват информацията за съответния вид.

Според Веселин Жечев, преподавател в СУ „Сава Доброплодни“ направеното е ценно за всички шуменци и по-конкретно за учениците. „Разхождайки се из парковете на града децата могат да получат интересна информация за видовете дървета, а не да я търсят само в интернет“, каза Жечев.

Подкрепа за реализацията на проекта участниците получиха и от Научно-образователен център за наука, технологии, инженерство, математика и изкуства STEAM. „Инициативата съвпада с нашата цел  - обучението да се провежда както с нови технологии, така и по-старите изпитани методи и затова подпомогнахме идеята“, заяви Силвина Симеонова от STEAM. 

Участниците в проекта  „Шумен – зеления град“ благодариха на община Шумен за помощта, която им е оказала при реализирането на инициативата.

ШУМ.БГ