Проверяването на футболисти чрез детектор на лъжата може да има отрицателен ефект. Това заяви президентът на Асоциацията на българските футболисти (АБФ) Дончо Донев пред "Дневник".

По думите му до момента в организацията, стремяща се да защитава правата и интересите на играчите, не са получени сигнали или призиви за съдействие от страна на състезатели.

След скандала с отстраняването на футболисти на "Черно море" преди решителния последен кръг на миналия сезон в Първа лига преди седмица се стигна до нов случай на употреба на полиграф. Играчи на "Ботев" (Пловдив) са минавали през детектор на лъжата.

Звездата на "канарчетата" Тодор Неделев реагира много остро пред медиите и определи решението на ръководството за подигравка. Преди три месеца неговият подгласник при награждаването на "Футболист на футболистите" от АБФ - Георги Илиев, също изрази възмущението си.

"Горе-долу съм запознат със случаите. За мен това не е редно и не виждам смисъл да се прави", каза Донев пред "Дневник".

"Ние като организация по-скоро няма как да се намесим. Това е доброволен акт между клуба и футболистите. Все едно да решат да заведат футболистите на кино. Могат да се съгласят, могат и да откажат. Но ако нямат доверие помежду си, подобен ход би имал по-скоро отрицателен ефект", каза Донев.

В ръководството на асоциацията, която от 11 години е член на световния профсъюз на футболистите (FIFPro), са обсъждали темата, но не смятат, че трябва да се намесват.

Спортният директор на "Ботев" (Пловдив) Адалберт Зафиров заяви пред "Тема спорт", че действията на клуба не са свързани със съмнения в собствените футболисти. "Играчите може да се чувстват засегнати, но това си е решение на фирмите на Самуилов (собственика на клуба Георги Самуилов). Той така процедира там."

"Аз минах на детектора от първите. Треньорите на първия отбор не са минали. Всички от администрацията и управлението минахме. Нещо ново е и затова на играчите им се струва, че е нещо кой знае какво", добави той.

Треньорът на "Ботев" Желко Петрович посочи след загубата от ЦСКА (0:1), че не е минавал през детектор на лъжата. Той изтъкна, че е "почтен" човек и че не би приел да се подлага на изследването.

Дневник