Програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) има нов директор - досегашният програмен директор Мартин Минков. Това съобщи генералният директор на радиото Светослав Костов по време на днешното изслушване в Съвета за електронни медии.

Костов беше извикан пред регулатора след опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова и смяната на ресора й, както и след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване в петък, обяснено от ръководството на медиата с профилактика на предавателите.

Събитията от миналата седмица обединиха журналисти от различни медии в протест за защита на свободата на словото. Заради случилото се оставка в петък подаде Николай Кръстев - главен редактор на "Хоризонт" и и.д. директор на програмата, който беше назначен само ден по-рано след пенсионирането на предшественика му Ивайло Савов. Именно негово беше решението за промяната в ресорите на Великова, която е известна с критичната си позиция за работата на прокуратурата, а в последните месеци след като започна процедурата - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.
Новият шеф на "Хоризонт" Мартин Минков е с 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, като има и управленски опит – бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио "Експрес" и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР, припомня БНТ.

Дневник