Управителят на сайта "Биволъ" Асен Йорданов даде на съд за клевета прокурор Евгения Станкова от Специализираната прокуратура. За това съобщиха на страницата си във фейсбук журналисти от "Биволъ". Тъжбата е входирана в СРС на 12 септември, а документът е прикачен към публикацията.

Делото за клевета срещу Станкова вече е разпределено на съдия Станимир Миров от Софийския районен съд (СРС), съобщиха за "Дневник" от съда. Предстои Миров да се запознае с тъжбата на Асен Йорданов и да определи дата, в която да разгледа делото.

"В интервю пред медии в гр. София, включително и пред "БТВ Медиа Груп" ЕАД на 31.07.2019 г., излъчено в емисия новини на същата дата, както и качено на сайта на "БТВ Медиа Груп" ЕАД на 31.07.2019 г. прокурор Евгения Станкова, във връзка с предстоящо гледане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" по отношение на Иван Тодоров – собственик на "ТАД груп", заяви следното: "Искам да отбележа, че по материалите по делото се съдържат данни, че около 2 седмици преди датата, на която е извършена реализацията и е задържан първия обвиняем, дези данни са били предоставени на сайта "Биволъ", пише в тъжбата от Асен Йорданов.

"Прокурорката Евгения Станкова от Специализираната прокуратура, наблюдаваща делото за теча на базата данни от НАП, вече е дадена под съд от Асен Йорданов. Там ще доказва твърденията си!", пише в публикацията на "Биволъ" в социалната мрежа.

"Да видим сега какво още ще измислят марионетките на Гешев и Цацаров!? Нови обвинения, проверки, разследвания, а може би арести... за да им лъсне ....... същността пред целия свят, или ще постъпят по единствено правилния начин да кажат поне веднъж Истината, без клевети, фалшиви новини и други ченгеджийски диктаторски мурафети!", допълват от "Биволъ".

При осъдителна присъда за клевета, разпространена публично и от която са настъпили значителни вредни последици, законът предвижда наказание глоба от 5000 до 15 000 лв. и обществено порицание.

Районният съдия Станимир Миров е заседавал по мярка за неотклонение срещу Бисер Миланов-Петното през 2014 г., когато го освободи под парична гаранция от 5000 лв., а преди това му позволи да дава интервюта пред медиите от килията. Той е съдията, който през 2009 г. наложи наказание от 1000 лв. на политолога Андрей Райчев за клевета – в ефир през 2007 г. нарекъл "фашист" лидера на "Атака" Волен Сидеров.
През 2011 г. съдия Миров бе сред кандидатите за председател на специализирания съд, но тогава не му достигна стаж, за да оглави новосъздадената структура.

На 31 юли прокурор Евгения Станкова направи изявление пред медиите преди съдебното заседание по искането на държавното обвинение Иван Тодоров да остане постоянно в ареста. Тогава тя обясни и че в рамките на делото за кибертероризъм се разследват и доказателства за това, че от "Тад груп" направили дори опит да влязат в системата за контрол на поливните системи в София.

Целта била, когато покрай пръскачките в центъра на София и около сградите на парламента и държавните сгради минават правителствени автомобили или такива на чуждестранни гости, те да се задействат и да ги пръскат и така, според специализираната прокуратура, се дестабилизирала политическата система.

Час след изявлението "Дневник" потърси за коментар и Асен Йорданов, който още тогава заяви, че обмися дело за клевета срещу прокурор Станкова заради твърденията, че е имало таен чат през "Телеграм" между него и един от обвинените за кибертероризъм – собственика Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков.

"Аз съм визиран в това изявление като собственик на "Биволъ". Иван Тодоров изобщо не го познавам, "Телеграм" никога не съм ползвал в живота си. Не познавам никой от "ТАД груп". Абсолютно никога не съм имал никакъв контакт с тях и никакви тайни чатове не сме правили. Не сме получавали две седмици предварително никакви данни от НАП. Получихме ги, когато ги получиха всички медии", заяви пред "Дневник" Асен Йорданов.

Само няколко дни по-късно от прокуратурата публикуваха за първи път файлове и скрийншотове от разговори с обяснителни бележки, за които се твърди, че са част от доказателствата по делото за кибертероризъм.

"На ден получавам по 5-6 анонимни чата за пробиви в различни системи, половината са от луди хора, но аз проверявам информацията", коментира тогава Чобанов пред "Дневник".

Конкретно за теча от НАП той отрече да са получили данните на НАП две седмици по-рано и подчерта, че сайтът "Биволъ" нито ги е имал, нито ги е разпространил, след като ги е получил.

В началото на август по темата излезе и позиция на Международния институт за печата във Виена - световна мрежа на редактори, журналисти и хора на управленски позиции, която работи за защита на медийната свобода. Според организацията издадената европейска заповед за разследване срещу главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов след скандала с изтичане на данни е опит да бъде заглушен гласът на сайта, "публикувал няколко разследващи материала, изобличаващи злоупотреби със средства от ЕС и корупцията в правителството".

Дневник