Щатът Ню Йорк ще забрани електронните цигари с различни вкусове, след като в последните седмици бе регистриран рязък скок на заболяванията на белия дроб, свързани с този тип пушене.

Губернаторът на щата Андрю Куомо мотивира решението за извънредния указ с това, че е-цигарите с вкусове на плодове и сладки привличат младите хора и ги правят зависими от никотина. Изключение ще се прави за тези с вкус на тютюн и ментол.

Близо 400 души в цялата страна са регистрирани с болест на белите дробове, вероятно свързана с електронните цигари, показват данните на Центъра за контрол и превенция на болестите. Шестима са починали.

Разследващите все още се опитват да установят причината за болестта; междувременно здравните органи предупредиха населението да не купува е-цигари или масла, извлечени от марихуана, и да избягват вдишването на токоферил ацетат – съставка на някои от продуктите за бездимно пушене.

Ню Йорк ще бъде вторият щат, който ще въведе такава забрана; преди него този месец това направи Мичиган. В сряда администрацията на президента Доналд Тръмп обяви планове да премахне овкусените е-цигари от магазините.

Дневник