Германия иска бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. да не превишава 1% от икономиката на континента, значително под сумата, предложена от Европейската комисия, се посочва в документ, цитиран от "Политико". Това съответства на вижданията на някои страни, сред които Холандия и Швеция, които настояват за по-малък бюджет след Брекзит.

Излизането на Великобритания от ЕС е значим фактор за позицията на Берлин според документа, който бе представен на финландското председателство на Съвета на ЕС като част от подготовката за предстоящите преговори между лидерите на блока.

"Ще водим преговорите за многогодишната финансова рамка на основата на 1% от брутния национален доход на ЕС. Загубата на Обединеното кралство като един от най-големите нетни вносители в многогодишната финансова рамка значи, че дори и с този лимит вноските на оставащите държави членки ще се увеличат значително", се казва в германския документ.

"Условията на преговорите са наистина трудни", коментира министърът по европейските въпроси Михаел Рот през юли. Германският дял на вноските в бюджета на ЕС "ще се увеличи неимоверно Но ние сме готови да поемем повече и във финансово отношение отговорност за успеха на Европейския съюз", допълни той.

Предложението за 1% ще означава значително намаление спрямо плана на Европейската комисия за бюджет, което, ако се реализира, ще засили политическите битки за начина на разпределяне на разходите между програми, вариращи от регионални фондове до селско стопанство и изследвания и освен това ще повдигне въпроси как ще се финансират нови цели като "европейската зелена сделка".

Европейската комисия предложи 1.135 милиарда евро поети задължения, което би било 1.11 на сто от брутния национален доход, а Европейският парламент настоява за 1.3%. Бюджетът за текущия седемгодишен период е 1%. Изчислява се, че, ако бюджетът на ЕС остане на това ниво, взимайки предвид ръста на германската икономика, комбиниран с Брекзит, Берлин ще трябва да плаща да около 10 милиарда евро повече всяка година, отколкото в момента.

В документа освен това Берлин се застъпва за запазване на парите за по-бедните германски региони. "Кохезионното финансиране за германски региони трябва да бъде балансирано и да съответства на общия принцип, че промените не трябва да са диспропорционални, което за съжаление не важи за сегашното предложение на комисията, конкретно за германските региони в преход в източните провинции." Официални лица са обезпокоени, че според настоящия план тези региони ще понесат загуби, докато затруднените южни икономики ще получат увеличение на финансовата подкрепа.

От документа личи, че целите за свързани с климата разходи са важни за Берлин. "Климатичната цел трябва да възлиза на най-малко 25% с ефективна методология за проследяване на климатичните разходи; многогодишната финансова рамка като цяло трябва да допринася за прилагането на Парижкото споразумение (за климата – бел.ред.) ефективно", пише правителството.

В документа се настоява още финансирането от ЕС да бъде обвързано с условия за спазването на върховенството на закона, срещу което наскоро се обяви Унгария.

Дневник