Информация за кадастрална карта, регулационни планове, общ устройствен план, зелени площи, инфраструктура и други жителите на общината могат вече да получат чрез сайт, в който са нанесени данни от разработената от администрацията Интегрирана географска информационна система (ГИС). 

Интерактивната карта позволява визуализация на обекти и извличане на описателна информация към тях. В системата са въведени карти на подземни и надземни комуникации, за местонахождението на дърветата, паркоместата, за кошчетата за боклук и контейнерите за дрехи и др.

ГИС бе представена днес от кмета Любомир Христов и заместник-кмета Боян Тодоров на брифинг в общината.

„Досега системата бе достъпна само за служители на администрацията, но вече е възможно всички граждани, които се интересуват да получат информация от нея“, обясни Боян Тодоров. По думите му ГИС улеснява много комуникацията между гражданите и общинска администрация. „Много практически неща могат да се решат с нея. Досега Общият устройствен план на Шумен съществуваше само на карта и всеки заинтересуван от нещо по него трябваше да дойде в общината, за да се запознае с това, което му е нужно. Сега това е достъпно чрез системата“, каза още Боян Тодоров.

Кметът Любомир Христов допълни, че ГИС ще помага много на граждани и инвеститори. „Ако някой има желание да строи нещо, то чрез системата може да разгледа съответни парцели, да разбере дали там е допустимо строителство, например“, обясни ползите от системата Любомир Христов.

Чрез ГИС община Шумен цели да съкрати сроковете за обслужване на граждани и фирми, както и по-ефективно да генерира своите официални удостоверителни документи като скици, справки, отчети, баланси и други административни документи. В ГИС градът е заснет и със специален дрон, който позволява да се видят в реални размери и подробности обектите.  Системата има връзка и с Google, която позволява да се разходите из улиците на града.

„За първи път в страната се изгражда толкова наситена с информация система. ГИС дава възможност да се надгражда и това ще се прави при всяка една промяна в града. Системата се поддържа и допълва от експерти в общината“, каза още Боян Тодоров.

ГИС е достъпна чрез сайта на община Шумен и на адрес https://shumenweb.tobel.bg/ , като в нея е въведена и помощна секция за ползване на системата.

ШУМ.БГ