"Оставяме едно добро финансово наследство, имаме подготвени проекти, които предстоят да се реализират в културната и социална инфраструктура – младежки дом, летен театър, социални жилища, центрове за лица с умствена изостаналост в Лозево. Само да им се работи на тези, които дойдат след нас".

Това каза пред журналисти днес кметът на Община Шумен на заключителната си пресконференция. Той, заедно с екипа си, дадоха отчет за свършеното през мандат 2015-2019 г. във Възрожденския комплекс на ул. "Цар Освободител".

Въпреки финансовите трудности, заради наследените задължения от 35 млн. лв. Любомир Христов даде добра оценка за свършеното през 4-те години и я определи като реалистична, тъй като заложеното в Програмата за мандата е изцяло изпълнено. Като най-голям успех той отчете:

„От наследените 35 млн. лв.  успяхме да върнем 31 млн. лв., изградихме многофункционалната спортна зала и успяхме да привлечем повече от 21 инвеститора в Индустриалния парк. Развитието на бизнеса ще се почувства от гражданите, защото там, където има бизнес, има и работа, и живот. Има и култура, и спорт, и средства за редица други прояви. Това искахме да възродим и вярвам, пак ще се повторя, че Шумен ще бъде индустриалният център на Североизточна България“, заяви Христов. 

Администрацията – длъжник на гражданите

„Администрацията все още е длъжник на гражданите, не успя да работи така, както на мен ми се искаше. Имаше усещането в някои служители, че не те са длъжни на гражданите, а обратно, което за мен е неприятно. Ако имам втори мандат, ще насоча усилия за доста промени, за да се подобри качеството на работа, да облекчим повече гражданите в услугите, които предлага общината“, каза Христов.

Въпреки забележките, той даде добра оценка на служителите, имайки предвид, че за този 4-годишен период са въведени  редица законодателни промени, с които администрацията трябваше да се съобрази и да въведе. „А това, признавам, им беше трудно и се приемаше като допълнително задължение за тях. Знаете промяната на навиците, в която и да е администрация, въвеждайки нови изисквания към тях се посреща не много желателно от тяхна страна, защото трябва да се променят стереотипи“, допълни Христов. Въпреки това, той отбеляза и постигнатото – обновяване на етажа с Център за информация и услуги, обновяване на данъчната служба, с цел да се намали времето при обслужване на услугите и всичко да става на едно гише.

За набелязаните приоритети в бъдеще и това, което предстои да се направи, Любомир Христов каза, че последната дума е на съгражданите му, които на 27 октомври ще дадат своята оценка за постигнатото.

Днес той раздаде на журналистите брошури, съдържащи Отчет за мандата, които ще бъдат качени и на сайта на общината.

ШУМ.БГ