Към момента в Шуменско няма огнища и нямаме съмнения за болни животни от Африканска чума по свинете. При взетите нови 100 кръвни проби на свине от промишлените свинеферми и от ферми тип А, както и 22 проби от диви свине получените резултати са отрицателни.

Това каза днес на заседание на поредната Областна епизоотична комисия д-р Наташа Баева, началник - отдел „Здравеопазване на животните при Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Шумен.

Тя уточни, че за община Смядово и Веселиново, където беше констатирано огнище е започнало вземане на проби от 4 стада порода “Източнобалканска свиня” и една ферма тип А. Взетите общо 85 проби днес ще бъдат изпратени за изследване и резултатите се очакват до няколко дни.

Паралелно с това от 5 до 12 септември в Шуменско са проверени 10 обекта за хранене за безопасно събиране и обезвреждане на кухненски отпадъци от животински произход.  Проверени са работнически стол, ресторант, бързи закуски, закусвални, гостилница, кафе - аперитиви и един обект пиле грил. Във всеки един от тях страничните животински продукти се съхраняват на определените места и проверяващите не са констатирали несъответствия, каза д-р Нели Маринова, началник-отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ Нели Маринова – 5-12 септ.

При проверките на ТИР паркинги – по два на ОМВ и ШЕЛ, разположени на автомагистрала “Хемус” и един на главен път Шумен-Карнобат са дадени указания да се осигурят контейнери за събиране на кухненски и хранителни отпадъци от животински продукти, да бъдат обозначени с надпис на български и английски език “Негодно за консумация от хора и животни”. Събраните количества в тях да се предават в обекти за междинно съхранение или обезвреждане. Тези предписанията са изпълнени в срок, каза д-р Маринова. Тя уточни, че вървят проверки по изготвен график за пазарите в областта, организирани в празнични и почивни дни. Едно нарушение е констатирано тази неделя на пазара във Велики Преслав за несъответствие във връзка с продажба на яйца и не е свързано с болестта АЧС, като на нарушителя е съставен акт.

ШУМ.БГ