Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) се произнесе единодушно, също както и Комисията по атестирането и конкурсите – единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев притежава нужната подготовка, квалификация, мотивация, не се поддава на натиск и е подходящ за поста, за който е номиниран единодушно.

Освен това няма съмнения да е накърнил общественото доверие и престижа на съдебната власт, а в работата си винаги се е ръководил от закона и вътрешното си убеждение. Гешев умее да пази служебна тайна и дискретност, демонстрира уважение и не допуска прояви на дискриминация. Притежава качества на ръководител, умее да изслушва и да възприема различни гледни точки.

Обективен е, не се е възползвал от служебното си положение, не е установено да е поставен в зависимост и се ползва в безупречна репутация в прокуратурата. Демонстрира лоялност и отдаденост на съдебната власт и по-точно на прокуратурата. Гешев е пример за морал и почтеност, се казва в доклада, изготвен от комисията.

Кандидатът за главен прокурор притежава нужната специфична квалификация и подготовка, а освен това се стреми към усъвършенстване, като участва в обучения и семинари.

Комисията отчете и сигнали срещу Гешев, като например отвореното писмо от 11 адвокати, които поискаха да бъде оттеглена номинацията му заради изявленията му, че не е привърженик на разделението на властите.

Гешев отново присъства на процедурата, но този път към него имаше въпроси, а единият от тях бе свързан именно с това изявление. Той обясни, че изречението било извадено от контекста на интервю пред БНТ, а това по думите му било очаквано и съзнателно. "Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено по същия начин", смята Гешев.

Той обясни, че има много решения на Конституционния съд, в които се говори за сътрудничество, координация и взаимодействие между властите. "Да градим мостове, не стени", обобщи Гешев виждането си. Комисията обяви, че е приела, че няма нарушение на етичните норми и правила, след като е изгледала интервюто.

От комисията поискаха да чуят и мнението на Гешев за зачестилите сигнали и медийни публикации срещу него. Кандидатът за главен прокурор отново отговори, че не е изненадан, тъй като е очаквал атаки още с обявяването на кандидатурата му.

Според него това е начин да се компрометира както самият той, така и цялата процедура. После препоръча на хората, които се интересуват, да прочетат изследване на Институт "Отворено общество", според което в България процедурата по избор на главен прокурор е една от най-прозрачните в Европейския съюз.

Според него зачестилите атаки могат да се обяснят с работата на прокуратурата през последните години и това, че са засегнати икономически, политически и криминални интереси.

"Не се притеснявам от каквито и да било сигнали. Нямам причина да се притеснявам. Никой не ме е карал да участвам в тази процедура, нито да работя това. Това е част от прокурорската работата и не се случва само спрямо мен, просто интензитетът е по-голям. Всеки, който е бил прокурор или следовател, знае, че това е ежедневие", заяви Гешев.

Докладът очаквано бе приет единодушно, а на 9 октомври ще бъде разглеждан и от прокурорската колегия на ВСС. На излизане Иван Гешев не пожела да отговаря на журналистически въпроси.

Дневник