На 19 години и 58 дни Ерлинг Браут Холанд се превърна в големия герой на вечерта в Шампионската лига. Норвежкият нападател вкара три гола за едно полувреме в дебюта си в турнира при победата на "Залцбург" с 6:2 срещу "Генк".

В друг мач шампионът "Ливърпул" започна защитата на титлата си със загуба. Червените допуснаха поражение с 0:2 при гостуването си на "Наполи", като късни голове за неаполитанците вкараха Дрис Мертенс от дузпа и Фернандо Йоренте.

Холанд е третият най-млад футболист с хеттрик в Шампионската лига след Раул и Уейн Рууни. Норвежецът вече има четири мача с по три или повече гола през сезона, като това е втори пореден за него.

Нападателят впечатли в края на май с девет попадения в един мач за националния си отбор при разгрома над Хондурас с 12:0 на световното за младежи до 20 години.

Фалстарт за шампиона

Шампионът "Ливърпул" започна със фалстарт новия сезон в Шампионската лига. За втора поредна година тимът на Юрген Клоп губи гостуването си на "Наполи".

В отсъствието на Алисон вторият вратар на "Ливърпул" Адриан направи своя дебют за отбора в Шампионската лига. Той се отчете с добра намеса в началото, когато спаси удари на Фабиан Руис, а след добавката гол на Ирвинг Лосано беше отменен заради засада.

Двата отбора опитваха да стигнат до добри положения, но отличните действия в защита спираха набезите на бързите играчи на терена.

В края на първата част "Ливърпул" застраши вратата на съперника. Роберто Фирмино стреля с глава след центриране от корнер, като хвана неподготвен вратаря, но топката излезе в аут.

"Наполи" влезе по-силно във втората част. Мертенс се озова сам срещу Адриан, който спаси отбора си със страхотна намеса.

В 54-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Трент Александър-Арнолд, но исканията не бяха уважени. В последвалата контраатака "Ливърпул" имаше числено превъзходство, но червените не успяха да извлекат максимума от ситуацията.

Десет минути по-късно Мохамед Салах се възползва от комично изчистване на Костас Манолас. Егиттянинът отправи мощен удар, но вратарят на "Наполи" Алекс Мерет спаси.

В 82-ата минута "Наполи" излезе напред след точно изпълнена дузпа на Мертенс. Домакините получиха правото да я изпълнят за нарушение на Анди Робъртсън срещу Хосе Кайехон.

В добавеното време резервата Йоренте удвои преднината на "Наполи". Нападателят се възползва от грешка на Върджил ван Дайк, който се опита да върне топката към вратаря Адриан.

В друг вълнуващ двубой "Борусия" (Дортмунд) и "Барселона" завършиха 0:0. Мачът беляза завръщането на звездата на каталунците Лионел Меси в игра след контузия.

"Борусия" имаше превъзходство, а вратарят вратарят на "Барселона" Марк Андре Тер Щеген спаси дузпа, изпълнена от капитана на жълто-черните Марко Ройс през второто полувреме.

Резултатите от мачовете във вторник:

"Интер" 1:1 "Славия" (Прага)
"Лион" 1:1 "Зенит"
"Аякс" 3:0 "Лил"
"Бенфика" 1:2 "Лайпциг"
"Челси" 0:1 "Валенсия"
"Дортмунд" 0:0 "Барселона
"Наполи" 2:0 "Ливърпул"
"Залцбург" 6:2 "Генк"

Дневник