7 януари 2021 година е крайният срок, до който трябва да бъдат изградени Центровете за хора с умствена изостаналост в село Лозево. Центровете ще се строят на мястото на сегашния Дом, а финансирането е по ОП „Региони в растеж“. Сумата е в размер на 1 099 922 лв.

Проектът бе представен на пресконференция от неговия ръководител Радина Хаджииванова и от заместник-кмета по здравеопазване и социални дейности на община Шумен д-р Светлана Маркова.

„Проектът стартира в началото на тази година, когато бе подписан договора между общината и Управляващия орган на оперативната програма. Представяме го едва днес, защото преди това стартираха процедурите по избор на изпълнител. За съжаление това е най-тежката и бавна част при реализирането на проект. Обществената поръчка е в ход, но изпълнител все още не е избран“, каза Радина Хаджииванова.

Според д-р Светлана Маркова проектът е едновременно закъснял и навременен. „Хората, които са в Дома сега, живеят в сгради, строени 1938 г. Грижата за тях е съпътствана с много трудности. С изграждането на Центровете, грижата, която ще се полага за хората, ще е на съвсем друго ниво. Този проект е част от политиката за деинституционализация на възрастните хора“, каза Светлана Маркова.

В проекта е заложено да бъдат изградени два Центъра за хора с умствена изостаналост с капацитет по 15 човека. В момента Дома в село Лозево се обитава от 90 души.

„Капацитетът на такива заведения се определя от Агенцията за социално подпомагане. След построяването на Центровете, каквито ще има и в общините Нови пазар и Велики Преслав, в нашата област ще останат само хора с умствена изостаналост. Другите, които имат психични заболявания, ще бъдат преместени в други Центрове, предназначени специално за тях“, каза още Светлана Маркова.

Тя допълни, че хората от сегашния Дом ще бъдат извеждани от него поетапно и затова сегашните сгради ще бъдат съборени по-нататък във времето.

ШУМ.БГ