Пътни полицаи и експерти от РИОСВ гостуваха на две детски градини в града по повод седмицата на мобилността. Екоекспертите напомниха на малчуганите, че движението с колело или пеша е здраве, и че така пазим околната среда и намаляват емисиите от вредни газове от автомобилите, а пътните полицаи им припомниха как да пресичат правилно.

На специално изградена площадка по пътна безопасност възпитаници на ДГ “Дружба“ пресъздадоха реални ситуации от пътното движение, а служители на сектор „Пътна полиция“ към областната дирекция следиха дали децата допускат грешки. Оказа се, че те безупречно познават сигналите на светофара, знаят къде имат право да пресичат и къде могат да управляват велосипеди. Беседата е част от подготовката за датата 22 септември, която е обявена за Ден без автомобили.

Пътните полицаи Мирослав Миронов и Йоана Йорданова им напомниха да управляват велосипеди и тротинетки само на разрешените за това места. Запитани как трябва да пресичат по пешеходна пътека, когато са с велосипеди малчуганите единодушно дадоха правилен отговор - колелото по пътеката се бута.  Полицай Мирослав Миронов нагледно показа за какво да внимават като пресичат по пешеходните пътеки. Напомни им, че трябва да се оглеждат  от двете страни на пътното платно за идващи автомобили и да преминават бързо, без да бягат.

Полицията продължава и с инициативата да раздава на първолаците в училищата  светлоотразителни аксесоари - жилетки с надпис „Видими на пътя“. След като такива получиха децата от  СУ „Йоан Екзарх Български“, вчера директорът на ОДМВР - Шумен ст. комисар Ялчън Расим беше гост на СУ “Панайот Волов“  и подари на всеки първокласник светлоотразителен  аксесоар, като ги помоли да го поставят на раницата си или да го окачат на връхна дреха, за да могат шофьорите да ги виждат отдалече и да бъдат по-внимателни. С поздрав за първата им учебна година той им напомни, че най-важна е тяхната безопасност на пътя, а децата показаха, че са добре запознати с правилата за движение и знаят кой е най-прекият и безопасен маршрут до училището и дома им.

ШУМ.БГ