Нова Зеландия отново ще е дом на съществата с много космати ходила и заострени уши, наречени хобити. Amazon Studios потвърди, че e избрала страната пред другия основен претендент за домакин на снимките - Шотландия. Островната държава отново ще пресъздаде атмосферата на Средната земя от "Властелинът на пръстените", но този път в сериал, за който усилено се говори, че ще бие рекордите за най-скъпа подобна продукция със своя бюджет от 660 млн. паунда, разказва "Ройтерс".

Подразделението на Amazon.com Inc обяви, че многосерийната адаптация по романа на Джон Роналд Роуел Толкин ще изследва нови сюжетни линии, които предхождат историята в първата част от известната трилогия "Задругата на пръстена", чието действие се развива в Средната земя. Макар детайлите да се пазят в тайна, "Гардиън" пише, че вероятно действието ще се фокусира около образа на младия Арагорн.

"Амазон" откупи телевизионните права за литературната класика на Толкин преди две години, когато телевизионните екрани бяха превзети от фентъзи хита на HBO "Игра на тронове".

За разлика от HBO и други подобни на него и "Нетфликс", един такъв хит на "Амазон" може не само да привлече зрители, но и клиенти към специална услуга за абонати на сайта.

Трите филма, базирани на "Властелинът на пръстените", които се появиха последователно през 2001, 2003 и 2005 г., също бяха заснети в Нова Зеландия от режисьора Питър Джаксън. Те събраха близо 3 млрд. долара в боксофиса и 17 награди "Оскар".

След месеци на преговори между правителството и "Амазон" подготовката за снимките на сериала вече е започнала. Те ще започнат в най-големия новозеландски град Оукланд през следващите месеци, се казва в официалното изявление.

През 2010 г. там бе снимана и предисторията от "Хобит", която също бе превърната във филм от три части, но тогава продукцията имаше проблеми с местните организации заради колективните трудови договори, което застраши изнасянето на продукцията в други страни и заради което правителството внесе промени в трудовото законодателство.

Очаква се снимките на новия сериал да стимулират отново икономиката в малката държава и да създадат нови работни места. Затова и министърът на икономиката Фил Туайфорд заяви в отделно изявление: "Това е очаквана продукция и фантастична новина за филмовия сектор в Нова Зеландия и нашата икономика."

Дневник