Изложба с над 60 картини, пластики, керамика и фотографии, изработени от 12 италиански художници и трима български творци бе подредена във Велики Преслав.

При откриването й вчера бе осъществена и видеовръзка с град Салерно, Южна Италия, благодарение на Росен Рачев и съпругата му Петранка, които са организатори и участници в проявата, съобщиха от общината. 

Те поканиха за участие и местния художник Дарина Минева и осъществиха връзка в реално време с председателя на Асоциацията на културните дейци в Салерно Елена Острика, професор по изкуствата с номинация за Нобелова награда за принос в културното развитие на Южна Италия.

Г-жа Острика, която е със заслуги в изграждането на общоевропейско културно пространство чрез партньорства, които създава с побратимени организации от европейски държави, поздрави културната общественост на Велики Преслав при откриване на изложбата и предложи двата града да се побратимят.

В отговор на поканата кметът Александър Горчев предизвика местните творци да се готвят за пленер в Южна Италия. Там се намира и градчето Челе Ди Булгария, с което Велики Преслав поддържа културни връзки от 3 години насам.

Изложбата от картини, пластики, керамика и фотографии ще остане в артгалерията на Велики Преслав до края на месец септември.

ШУМ.БГ