България не е водеща в нито една сфера, за да бъде на ниво и във футбола. Това заяви вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков по повод слабите резултати на националния отбор. Според него проблемите са в поколението и желанието на младите да се занимават със спорт.

"В коя сфера България е добре, за да сме водещи във футбола. Едно време бяхме много зле, но биехме Германия и Англия, където ги хванем. Въпрос на генерация, желание и реализация. Не ни интересуваха парите, всички бяхме милионери, но играехме за България. Сега пак са милионери, но не милеят за националния отбор", каза Лечков пред Би Ти Ви.

Вицепрезидентът на БФС е убеден, че се прави всичко възможно, за да може националният отбор да постига добри резултати. Лечков отново отчете условията, които се предоставят на тима – хубави полети и петзвездни хотели.

"Когато ние встъпихме във футбола, всичко беше много зле. Сега има бази, има подредено първенство по някакъв си начин. Мачовете са интересни. Нямаме финансови затруднения, националите летят с най-хубавите полети, петзвездни хотели. Трябва да се концентрираме върху това, което е свършено. Да, има нередности", каза още Лечков.

Според вицепрезидента на БФС един от проблемите на футбола е липсата на български играчи в отборите. Лечков обаче е на мнение, че футболният съюз няма вина за това. "Виждате ли желание у младите? Как да ги мотивираме? Насила хубост става ли? Има много желаещи, но да не бъркаме тук родителските амбиции с желанието на самите деца. Това трябва да стане държавна политика".

"До 15-20 дни ще имаме стратегия за развитие на родния футбол и ще я представим на премиера. В последните две-три години сме в добри отношения, работим в една посока със спортния министър Красен Кралев", добави Лечков.

По повод липсата на победа на националния отбор при новия селекционер Красимир Балъков, Лечков обяви, че това не е приятно.

"Който и да дойде като треньор, само ще изхабим още едно име. Красимир Балъков има добри идеи, но няма това време, което му се иска, че 4-5 години някой ще го чака. Това е един от разговорите, които сме водили със селекционера", обяви Лечков.

Дневник