Българският футболен съюз (БФС) се подготвя да представи стратегия за развитие на футбола пред министър-председателя Бойко Борисов. Това обясни вицепрезидентът на организацията Йордан Лечков, като посочи, че ще са необходими около две-три седмици.

"До 15-20 дни ще имаме стратегия и ще бъде представена на премиера. В последните две-три години сме в добри отношения, работим в една посока с министър Кралев (министъра на спорта Красен Кралев)", заяви Лечков в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Преди четири месеца в Бургас Борисов заяви, че държавата е готова да инвестира в детския футбол, но очаква ясна стратегия от БФС.

"Преди една година казах, че съм готов на разговори с футболния съюз, да седнем в една работна обстановка с финансовия министър, със спортния министър, с кметовете и да се говори като база. Примерно дават се 15 милиона или 20 милиона за детско-юношеските школи на всички градове. Но да тръгнем и да правим нещо общо за всички. Защото така който, където ни докопа, "Моля ти се, моля ти се, дай, дай, дай", което не е правилно", заяви Борисов през май.

"Една Хърватия е по-малка от нас наполовина, но има подреден спорт - деца, юноши, младежи", направи сравнение Борисов.

По темата за младите Лечков се изказа с разочарование. "Виждате ли желание у младите? Как да ги мотивираме? Насила хубост става ли? Има много желаещи, но да не бъркаме тук родителските амбиции с желанието на самите деца. Това трябва да стане държавна политика."

Селекционерът на националния отбор Красимир Балъков също няколко пъти в последните дни говори, че се работи по изграждане на стратегия.

Дневник