Еврокомисарят Мария Габриел, предложена за нов мандат, ще бъде изслушана в Европейския парламент на 30 септември. Това предвижда график, оповестен днес официално от институцията, предаде БТА.

Предвижда се Габриел, която е предложена да отговаря за ресор "Младеж и иновации", да бъде изслушана от евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование и по промишленост, изследвания и енергетика. Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време.

Българските евродепутати в комисията по култура и образование са Асим Адемов (ГЕРБ/Европейска народна партия) и Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти). В комисията по промишленост, изследвания и енергетика българските представители са Искра Михайлова (ДПС/"Обнови Европа"), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Иво Христов (БСП/Социалисти и демократи).

Малко след обявяването на ресора й Габриел коментира, че той е признание за България. Според Габриел точно този ресор бил признание за "свършеното в областта на цифровизацията", припомняйки, че досега тя беше комисар по цифрова икономика и общество.

По думите на Мария Габриел е било важно в новия ѝ ресор да са включени много от нещата, които е свършила през изминалия си мандат. Според нея "в голяма част запазва контрол върху досегашния си ресор". Тя добави, че всичко, свързано със суперкомпютри, дигитални и иновационни хъбове, както и киберсигурността, досега се финансирало по програма "Хоризонт 2020", чийто наследник ще е програмата "Хоризонт Европа", която ще е под нейно ръководство.

Миналата седмица председателят на Европейския парламент Давид Сасоли описа имената на ресорите в новата Европейска комисия като "малко оригинални и странни". По думите му "не е достатъчно да кажете иновации и младеж, за да говорите за култура и изследвания. И ние в парламента, ние знаем това добре, защото знаем тези думи и какво значат те". Предишните комисари с ресора на Габриел имаха думата "изследвания" в титлите си.

Номинираните от Фон дер Лайен трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент. Изслушванията ще се проведат от 30 септември до 8 октомври, а гласуването на състава на новата комисия в европарламента ще бъде на 23 октомври.

Дневник