Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата за натиск и опит за цензура в Българското национално радио (БНР) на базата на изнесените по-рано днес информации от журналисти от медиата. Членовете на регулатора ще обсъждат съдбата на генералния директор на радиото следващия петък (27 септември), като един от членовете му вече са обяви за оставка. БНР ще бъде санкционирано заради безпрецедентното близо петчасово спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември, но все още не е известно на каква сума ще възлезе глобата.


Това реши СЕМ на днешното си заседание, продължило по-малко от половин час.

То беше предшествано от среща с редколегията на "Хоризонт", на която журналисти от екипа разказаха за събитията около опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова и смяна на ресора й, като свидетелстваха за натиск над ръководството на държавното радио.

На разговора, поискан от редколегията на "Хоризонт", Великова обясни, че е била поканена от генералния директор на БНР Светослав Костов на среща в Борисовата градина, на която той й съобщил, че за свалянето й от ефир са му се обадили четирима души, но отказал да назове имена, а по-късно в разговора обяснил, че натискът не идва от ГЕРБ. За опит да се влияе на решенията на ръководството свиделства и зам.-главния редактор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска. В интервю по БНР, което даде по време на срещата на колегите му със СЕМ, пенсионираният неочаквано миналата седмица шеф на програмата Ивайло Савов пък уточни, че натискът не е политически, а идва от "много силна паралелна властова структура".

Досега единственото споменавано име във връзка с въпроса кой е давал инструкции в БНР е на депутата и пиар на ДПС Велислава Кръстева. То се появи като неофициална информация от различни източници, но самата Кръстева отказа пред "Дневник" да отговори конкретно на въпросите говорила ли е с директора на БНР и кога и каза да не се замесва името й (повече - тук).

Председателят на СЕМ София Владимирова обяви, че изнесените от журналистите факти са притеснителни и ще бъдат изпратени на компетентния орган - държавното обвинение, за проверка.

БНР ще бъде глобено, още е не известна сумата

В становище, гласувано единодушно и без дискусии, членовете на СЕМ обявиха, че спирането на ефирното излъчване на "Хоризонт" на 13 септември е безпрецедентно, нарушило е условията на националната лицензия на БНР и е създало предпоставки населението на страната да не бъде уведомено незабавно в случай на нужда. Според решението прекъсването на предаванията нарушава правото на информация.

Съветът обяви, че ще предприеме санкции. Техният размер ще бъде уточнен по-късно, но юристът на регулатора уточни, че за нарушаването на лизенцията законът предвижда глоба от хиляда до 7 хил.лв, а за нарушаването на Закона за радио и телевизия - от 3 хил. до 20 хил. лв.

Двама от избралите Костов - разколебани в доверието си

След кратка дискусия членовете на СЕМ насрочиха отделно заседание, на което да обсъдят изнесените факти за генералния директор Светослав Костов и да решат дали да предприемат някакви стъпки спрямо него. Костов зае поста именно по решение на регулатора в края на юни, подкрепен от София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова.

Днес Владимирова заяви, че е "разколебана в доверието си за генералния директор". Розита Еленова обяви, че кризата в БНР е безпрецедентна, а имиджът на директора е банкрутирал, но поиска време, за да се запознае в детайли с казаното от журналистите от радиото. По нейно предложение беше прието единодушно заседанието да бъде на 27 септември, като в него трябва да участват всички петима членове на СЕМ, включително отсъстващата днес Галина Георгиева.

Най-остра беше Ивелина Димитрова, която се обяви за оставка на Светослав Костов.

Членовете на СЕМ обявиха, че са готови да разговарят с ръководството на БНР и с редколегията на "Хоризонт" при желание от тяхна страна.

Дневник