Световната шампионка Тайбе Юсеин е първият представител на борбата, който спечели квота за олимпийските игри в Токио през 2020 г. 28-годишната състезателка се класира за финала на световното първенство в Казахстан, което гарантира участие в Токио 2020.

В категория до 62 килограма Юсеин спечели четвъртфиналната си схватка с Ханна Йохансон от Швеция с 10:5. За място на финала българката се бори с унгарката Марина Сасин. Само за 39 секунди бяха нужни на действащата световна и европейска шампионка да повали съперничката си с технически туш.

В петък Юсеин се изправя срещу Айсулу Тинибекова от Киргизтан в опит да защити титлата си от Будапеща преди година.

Друга от представителките на борбата Юлияна Янева също ще се бори за бронз. Тя участва в неолимпийската категория до 65 килограма. Други двама българи София Георгиева (68 кг) и Михаил Георгиев (65 кг) приключиха участието си на световното първенство.

България вече има един медал от световното в Казахстан. Айк Мнацаканян спечели бронзовото отличие в категория до 72 килограма в класическия стил. Дисциплината на Мнацаканян обаче е неолимпийска и той не взима квота за игрите в Токио.

Дневник