Димитър Бербатов обяви официално края на футболната си кариера. На 38-годишна възраст нападателят съобщи, че е дошло време да спре, след като от близо две години няма отбор.

"Това решение го мисля отдавна, но сърце не ми даваше да призная. Това е краят на моя професионален футболен път. Дойде и този момент, той дойде отдавна, но когато обичаш нещо толкова много, не можеш да си признаеш", обяви Бербатов в ефира на Дарик радио.

Новината беше съобщена от Бербатов точно девет години след хеттрика му с екипа на "Манчестър юнайтед" във вратата на "Ливърпул" в голямото дерби на Англия. На 19 септември 2010 г. "червените дяволи" победиха "Ливърпул" с 3:2 с три попадения на Бербатов.

"Още ми се играе, не го крия. Мисля, че ако се напъна, спокойно мога да играя тук (в България) до 40 години. Но проблемът е, че съм свикнал на много други неща, защото съм играл в чужбина."

Професионалната кариера на Бербатов продължи почти 20 години. В нея той игра за осем отбора.

Рекордьорът по мачове с националния отбор на България не е играл от началото на 2018 г., когато прекрати договора си с индийския "Керала бластърс". Той прекара в Индия по-малко от шест месеца. След това към нападателя имаше няколко предложения от клубове, включително и такива от България.

В момента Бербатов кара треньорски курсове.

От Благоевград до висините във футбола

Кариерата на Бербатов започва в родния му "Пирин" (Благоевград), след което още в юношеска възраст е привлечен в ЦСКА. След 26 гола в 50 мача за червените преминава в "Байер" (Леверкузен) срещу 1.3 милиона евро, когато е само на 21 години.

Силният петгодишен престой при "аспирините" му помага да заиграе в Англия, където преминава в "Тотнъм".

Бербатов прекара най-силните си години в Англия, където игра за "Тотнъм" (2006-08), "Манчестър юнайтед" (2008-12) и "Фулъм (2012-14). С "червените дяволи" той спечели два пъти титлата във Висшата лига, веднъж Купата на лигата, два пъти "Къмюнити шийлд" и веднъж световното клубно първенство. Докато Бербатов беше на "Олд трафорд", тимът два пъти игра финал в Шампионската лига.

С тима Бербатов стана и голмайстор на Висшата лига. Трансферът на Бербатов в "Юнайтед" през 2008 г. беше за рекордните по това време в Англия 30.75 милиона паунда.

В кариерата си Бербатов игра още за "Монако" и гръцкия ПАОК. На клубно ниво Бербатов има 665 официални мача, в които е вкарал 281 гола.

С националния отбор на България има 78 мача, като е автор на рекордните 48 гола. Той прекрати кариерата си в представителния тим през 2010 г., след като обяви, че не е съгласен с ръководството на БФС след множество критики към него и другите лидери на състава.

Дневник