"Лудогорец" постигна историческа победа над ЦСКА (Москва) разгромявайки с 5:1 руския тим в първи мач от групите на Лига Европа. Българският първенец постигна зрелищен обрат, като само за 25 минути в началото на второто полувреме вкара пет гола. Освен петте гола "Лудогорец" удари и две греди, още преди почивката.

ЦСКА поведе още в 11-ата минута с попадение на Динеев. В герой за "Лудогорец" се превърна Клаудиу Кешеру, който реализира хеттрик, негов първи в Европа с екипа на шампионите. По веднъж се разписаха Вандерсон и Лукоки.

По този начин тимът от Разград продължи серията си без загуба в Европа, която вече е 11 поредни срещи. За последно "Лудогорец" загуби от "Цюрих" в миналогодишното издание на турнира.

Същевременно срещата прекъсна друга серия от девет мача без победа в груповата фаза на Лига Европа за българския шампион.

Победата е едва втора за български отбор над руски съперник в групи на европейските турнири. Успехът е и един от най-убедителните за "Лудогорец" в евротурнирите. В другия мач от група Н "Еспаньол" и "Ференцварош" завършиха 1:1 в Испания.
Временният треньор на "Лудогорец" Станислав Генчев заложи на офанзивен състав, като пусна от първата минута Клаудиу Кешеру, Марселиньо, Вандерсон и Джоди Лукоки. Изненада имаше в центъра на защитата, където започнаха Рафаел Форстър и Драгош Григоре, а на вратата беше Ренан за сметка на Пламен Илиев.


Заради много контузии ЦСКА (Москва) излезе с двама защитници на 17 и 19 години, както и трима в халфовата линия на по 21 години.

В началните минути интересни моменти имаше и пред двете врати. Руснаците стигнаха до няколко разбърквания след корнери, докато "Лудогорец" отговори с реална голова ситуация. Още в шестата минута Лукоки се озова на стрелкова позиция, но ударът му срещна десния страничен стълб.

Само пет минути по-късно ЦСКА се възползва от първия шанс, който му се откри и поведе в резултата. След центриране от фаул на Никола Влашич централният бранител Игор Дивеев стигна пръв до топката. 19-годишният защитник стреля с глава, топката се отби в тревата и влетя неспасяемо в мрежата на Ренан.

Ранният гол послужи мотивиращо на "Лудогорец" и българският шампион се понесе в атака. В основата на всичко по-интересно беше Марселиньо, който се връщаше назад, за да организира играта, а в атака постоянно търсеше празните пространства. Бразилецът не се притесняваше и да шутира.

В 15-ата минута гредата за втори път спаси руснаците. При удар на Марселиньо с глава, Игор Акинфеев я докосна леко, колкото да се отбие в гредата. Само пет минути по-късно шанс се откри и пред Кешеру, но руският вратар отново спаси.

До края на първата част "Лудогорец" беше по-активният отбор и държеше топката, но това не доведе до чисти голови положения за българските футболисти.

Паузата от 15 минути подейства добре на българския шампион, който излезе коренно променен за второто полувреме. Още от самото начало футболистите на Станислав Генчев притиснаха съперника си и това даде резултат.

В рамките само на пет минути "Лудогорец" вкара три гола, за да обърне. Началото даде Вандерсон в 48-ата минута, който се разписа с плътен шут по тревата. Топката се ускори от мократа настилка и мина под плонжа на Акинфеев.

С попадението си Вандерсон прекъсна сушата си от година без гол в евротурнирите.

Само две минути по-късно "Лудогорец" вече беше напред. Точен беше Джоди Лукоки след отлично подаване на Антон Недялков. Бранителят центрира отляво точно в зоната между вратаря и защитниците, а Лукоки изскочи на скорост и засече - 2:1.

В 52-ата минута Клаудиу Кешеру се разписа по много красив начин. Румънецът вкара с ефектен удар от воле, пращайки топката в далечния ъгъл на Акинфеев без да дава шансове на руския вратар за реакция.

Гостите опитаха да се върнат в мача и след бурното начало на втората част взеха инициативата. Това обаче не доведе до нищо освен по-трайно задържане на топката.

След леко затишие "Лудогорец" отново вдигна оборотите и между 68-ата и 73-ата минута вкара още два гола, за да си гарантира успеха. Точен отново беше Кешеру, който оформи своя хеттрик.

Румънецът вкара в 68-ата след хубаво подаване на Недялков, като отново беше изпуснат от руската защита. Само пет минути по-късно "Лудогорец" получи и дузпа, след като Марселиньо беше съборен от Акинфеев.

Кешеру се разписа от бялата точка и оформи хеттрика си само 21 минути след първото си попадение в двубоя.

В оставащите минути срещата се доиграваше, но "Лудогорец" беше по-опасният тим. Българският шампион можеше да стигне и до шести гол, но Акинфеев спаси опасен удар на Вандерсон в добавеното време.

Дневник