Днес в цял свят се очаква голяма "Климатична стачка" на активистите, изискващи сериозни политически ангажименти в борбата с последиците от климатичните промени. Тя е част от глобалната инициатива инициатива "Fridays for Future" ("Петъци за бъдеще") на ученически бойкот на училището в петък с призив за повече действия от взимащите решения и бизнеса за защита от промените в климата.

За България три събития се организират от националните координатори на "Петъци за бъдеще" . В София ще има шествие, тръгващо в 18 часа от Националния дворец на културата. Във Варна началото на шествието ще бъде дадено в 18:30 на входа на Морска градина. В Самоков хората се събират на площад "Захари Зограф" в 17:00 часа.

Това е третото глобално координирано събитие, което е част от ученическата и студентска инициатива "Fridays for Future" ("Петъци за бъдеще"), започната от личния протест на Грета Тунберг в Швеция (повече тук). В инициативата през последната година ежеседмично се включват хиляди души в повече от 1600 града в над сто страни.

От Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон, хиляди ученици и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен призив за стачка в защита на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи "да"спасим нашето бъдеще".

В митингите този петък няма да участват само ученици. Ще се включат хиляди офиси на фирми в целия свят, чиито служители ще напуснат работните си места в знак на протест срещу бездействието в борбата с глобалното затопляне.

Дневник