40 малки села в Шуменско тази есен няма да избират кметове, а ще получат кметски наместници. Досега такива назначаеми кметове имаше само в 11 от 143-те села на областта.

Промяната е заради вдигане на прага от 150 на 350 регистрирани жители в селата, на които ще се назначава служебно кмет. Така в Шуменско в категорията без кмет попадат нови 29 села.  

В община Шумен до сега наместник имаха само Овчарово и Костена река. Към тях се добавят още 9 села - Благово, Белокопитово, Васил Друмев, Велино, Ветрище, Кладенец, Лозево, Панайот Волов и Радко Димитриево

В община Върбица няма да имат кмет в село Кьолмен, във Велики Преслав – Суха река, Осмар, Хан Крум, във Венец - Денница и Страхилица, а в община Смядово - Александрово, Бял бряг, Кълново, Ново Янково и Черни връх.

От тази година кмет няма да избират също новопазарските села Жилино, Зайчино ореше, Преселка, Сечище, Тръница, николакозлевското Красен дол, хитринското Калино и каспичанските Кюлевча и Могила.

Промяната в прага не засяга единствено община Каолиново. Там идния месец ще избират кметове в 13 села, колкото и на предходните местни избори през 2015 г.

По закон кметските наместници се предлагат от общинските кметовете, след одобряване на структурата на общинската администрация от общинските съвети. Това става на първото или второто заседание на местните парламенти, като в междинния период тези села ще се управляват от старите си кметове и наместници, или пък от специално назначени временни кметове.

Кметските наместници трябва да имат навършени 18 години и да са живели в съответното населено място през последните 6 месеца.

ШУМ.БГ