Хърватското правителство ще намали възрастта за пенсиониране в страната на 65 от 67 години след протестна кампания, ръководена от водещи синдикати, заяви премиерът Андрей Пленкович, цитиран от "Ройтерс".

Три синдиката събраха в петиция подписите на над 700 хил. граждани през пролетта, за да предизвикат референдум за решението на управляващите. През декември парламентът в Хърватия одобри предложение на правителството за увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 години от 2033 г. за мъжете и за жените и за намаляване на пенсиите на хората, които се оттеглят по-рано. Вместо да свика референдум обаче правителството реши да отстъпи.

"По този начин показваме, че слушаме какво ни казват гражданите. Някои от нашите граждани обаче искат да продължат да работят след 65 годишна възраст и ние ще го направим възможно в ревизирано предложение за (пенсионен) закон", посочи Пленкович. "Така ще постигнем баланс между исканията на кампанията и желанието на тези, които могат и искат да работят по-дълго", допълни той.

Хърватия, като много европейски страни, има застаряващо население. Обществената пенсионна схема струва почти 40 милиарда куни годишно, но това не може да бъде покрито от вноските на работниците и бюджетът трябва да финансира около 17 милиарда куни от данъци годишно за покриване на недостига.

Дневник