При направени проверки по над 40 сигнала от граждани за продавани некачествени гориво от началото на годината само в един случай е установено несъответствие, съобщи днес по Би Ти Ви главният директор на дирекция "Контрол качеството на течните горива" в Държавната агенция за метрология и технически надзор Дима Иванова.

До края на август агенцията е направила над 800 проверки на бензиностанции. При тях са взети 1108 проби и са открити 56 нарушения. Според Иванова няма засечени недобросъвестни практики.

Най-често срещаните нарушения при горивата са при дестилационните характеристики (по-тежки продукти са попаднали в тези горива, замърсяване например) и пламна температура, което значи некачествено гориво.

От началото на годината до края на миналия месец от пазара са изтеглени 188 770 л бензин и дизел, а наложените санкции са за над 1.12 милиона лева.

Също пред Би Ти Ви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев подчерта, че въпреки битуващото мнение сред шофьорите горивата в страната не са по-лоши от тези, продавани в други европейски страни. Те отговаряли на всички изисквания, като всяка от търговските марки влага добавки с цел подобряване на качествата им. Мнението на Делчев е, че кризата в Саудитска Арабия няма да се отрази сериозно на цените на горивата.

Дневник