Един ден вие може да успеете, но сега да кажа, че ще направим така, че да паднат санкциите върху Русия – това би било наивно и не бих го казал". Това отговори премиерът Бойко Борисов на депутата от левицата Антон Кутев, който му постави в рамките на парламентарния контрол питане за отношенията между България и Русия.

Борисов допълни, че падането на тези санкции не е по силите на България. "Опитах такова посредничество и видяхте какво се случи", коментира още той.

"Много държави се изказват срещу санкциите, но всички без изключение гласуват в съвета "за" тях. Има малко лицемерие сиреч", каза още министър-председателят.

Той допълни, че тези санкции действително влияят страшно много на търговията и отношенията между България и Русия. Дори и строежът на газопровода "Турски поток" е нямало да стане, "ако не го бяхме избродирали", тъй като основният производител на тръби в Русия е в "най-черния списък".

Много от нашите възможности са ограничени, докато ги има санкциите, каза премиерът и отбеляза още фармацевтичната индустрия и др.

В отговор на въпрос министър-председателят заяви, че отношенията между България и Русия са възможно най-добри, каквито са също със САЩ, с Европа и всички страни от Балканите. Отбеляза напредъка по строителството на АЕЦ "Белене", газопровода.

"Единственият проблем, който имаме, са лицензите на оръжейните заводи. Но това е тема, която и вашите правителства са поставяли", обърна се Борисов към левицата. Един ден трябва да седнем и да кажем какъв компромис може да се постигне между нас и Руската федерация по тази тема, отбеляза той.

Дневник