Австралиецът Джок Полфрийман, който вчера получи правото да излезе предсрочно от Централния софийски затвор, има осигурена работа както в Австралия, така и в България. Без значение дали ще остане в страната той иска да продължи дейността си като част от Българското затворническо дружество и да инициира реформи в институциите и най-вече в системата на затворите.

Това е заявил самият Полфрийман пред съдиите от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев, Виолета Магдалинчева и Весислава Иванова, които вчера решиха да го освободят предсрочно с изпитателен срок от малко над 6 години и половина. Джок Полфрийман бе осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г., когато при сбиване в центъра на София намушка и неговия приятел Антоан Захариев.

Австралиецът е изтърпял повече от половината от наказанието си, като за излежани му се признават 11 г., 8 месеца и 21 дни, отбелязват в решението си тримата съдии от състава, взел окончателното решение за освобождаването му от затвора.

Не е опасен за обществото и се е поправил, мотивира се съдът

Джок Полфрийман не е опасен за обществото, поправянето му в затвора е необратимо и по-нататъшният му престой там е неоправдан. Според САС определеният от затворническите власти среден риск за обществото, ако бъде освободен, може да бъде изведен единствено от тежкото престъпление, за което изтърпява наказанието си.

Според апелативните съдии зад решетките той не е имал и никакви криминални прояви, за които да е наказван, което също е натежало при решението да бъде освободен.

"Съдът счита, че при тези данни за прояви на осъдения по време на изпълнение на наказанието, които сочат изцяло за положителна промяна у него, може да се приеме убедително, че изпълнението на целите на наказанието е дефинитивно и необратимо постигнато", мотивират решението си магистратите.

Те отбелязват, че преди убийството в София той не е имал никакви други криминални прояви и регистрации. Докато е изтърпявал наказанието си, в нито един момент не е разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията или за когото и да е друг.

"Никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен елемент, свързан с насилие или с незачитане на чуждите права, или с незачитане на правилата в социума", пише в определението на съда.

"От всички данни, които се съдържат в досието на осъдения, е видно, че през целия си престой в затвора той се е посветил на това да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието, което му е наложено, като включително е регистрирал и сдружение, развило и развиващо понастоящем активна дейност в обществена полза", подчертават магистратите.

Пред Софийския градски съд е бил обсъждан и въпросът с обезщетението, което Полфрийман е осъден да плати на близките на Монов и на Захариев. Апелативните съдии обаче припомнят, че в закона за предсрочното освобождаване няма значение дали е изплатено обезщетението. Въпреки това съдът отбелязва, че Полфрийман е превел на пострадалите парите от делото, което спечели срещу България в Страсбург.

За да го освободят от затвора предсрочно, съдиите вземат предвид и докладите на администрацията, които през последните две години са били изцяло положителни. В тях се казва, че Полфрийман е с добри комуникативни умения, лидерска нагласа, толерантен към останалите, любознателен, с изявени интереси в различни области, активен, инициативен, последователен и упорит при реализация на целите си, сензитивен и реактивен към социалната среда, добронамерен и отзивчив като цяло, без расови и дискриминационни нагласи.

Освен това се посочва, че е емоционално и социално зрял, а докато излежавал присъдата си в затвора, не се конфронтирал, избягвал противопоставяне, бил диалогичен, подбирал обкръжението си и бил устойчив на фрустрация.

Полфрийман: Ще продължа с реформите без значение от коя страна на оградата

"Искам да продължавам моята дейност като част от Българското затворническо сдружение, защото за 12 години, въпреки че съм намерил собствен занаят, дейности в затвора, затворът не ми дал работа за първите 8 години, защото те не са искали аз да имам кръстчета, тоест намаление на присъдата ми. Така че за 12 години най-вече съм учил законите и различни европейски изисквания. Идеята ми е, когато излизам от затвора, да продължавам по тази насока, реформите в институции на българската система", е заявил затворникът пред съда.

Той подчертава и че дори да не бъде освободен предсрочно, ще продължи с реформите в българската затворническа система. Той посочва и че разликата е единствено "от коя страна на ограда ще бъда". Австралиецът добавя и че след толкова години, прекарани в четене на закони, практики, различни европейски норми и правила, това вече се е превърнало в негова "страст и ориентация".

"Имам работа, осигурена навън в няколко държави. Ако съм в Австралия, имам работа там осигурена. В България, в случай че съм тука, имам осигурен работа, има една фирма, където работи предимно на английски език и имат нужда от мен, защото хора там, които работят, не знаят английски език. Имам предложена работа и в Германия. Ако излизам от затвор, имам няколко възможности", заявява пред съда Полфрийман на български език.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Преди месец, когато Полфрийман отново поиска да излезе предсрочно от затвора, адвокатът му Калин Ангелов обясни, че той е подавал много жалби, но не е използвал физическо насилие, а е търсил правата си по законов начин, но бил наказван.

В затвора Полфрийман стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди години австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора.

Бащата на убития: Държавата в лицето на съда се подигра

Психологът Христо Монов, който е баща на убития студент, коментира пред "Дарик", че с предсрочното освобождаване на Полфрийман държавата в лицето на съда се е подиграла на българските граждани.

"След днешния ден просто на човек да му се прииска наистина да се промени Конституцията и гражданите да си избират съдиите. Видя се, че най-големият проблем пред тази държава е съдебната система, и то не прокуратурата, а съдът. Аз вече съм спокоен. Спокойно ще ходя по улицата. Само че те как ще ходят по улицата и дали ние няма да им плащаме охраната", заяви Монов. Той добави, че още не е получил присъденото обезщетение от 600 000 лв.

"Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират, но като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъките на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи", каза Нинова.

Остра беше реакцията и на "Обединени патриоти". Депутатът Милен Михов коментира, че приели новината "с изключителна болка и раздразнение". "Този човек заслужаваше своето наказание. Този човек трябваше да изтърпи своето наказание тук, в България", каза Михов и допълни, че мотивите на съда може би имали само някакво бюрократично основание.

"Аз съм премиер и не мога да коментирам решение на български съд. Никога не съм го правил. Всички знаем отговорът какъв е, но аз не мога да си позволя да го кажа". Така премиерът Бойко Борисов коментира решението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на осъдения за убийство Полфрийман.

Председателят на тричленния състав на САС Калин Калпакчиев дължи обяснение какви са мотивите му за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

"Като гражданин смятам, че председателят на този състав Калин Калпакчиев дължи отговор на близките на убитото момче, да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасяне на това решение. Много е интересно как Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор", настоя Ципов.

Той посочи, че самият Джок Полфрийман е заявил, че българският съд е корумпиран. Какво ще каже Калпакчиев за тези изявления, запита бившият заместник-министър на вътрешните работи. Ципов настоя, че нормалната практика е съдът да взима подобни решения, когато става въпрос за една, две или максимум три години преди изтичането на присъдата.

Дневник