15 младежи и 6 девойки днес положиха военна клетва, след като преминаха успешно курс по начална военна подготовка, за който са се записали доброволно. 10 от тях са от Шумен, а другите са от Търговище, Омуртаг, Разград, Варна и Кюстендил.

Днес на строевия плац във  Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” - Шумен на НВУ „Васил Левски” в присъствието на родителите на младежите бе проведен военен ритуал, при който младежите положиха клетва да служат вярно на родината. 

Четири седмици младите хора се обучаваха във Военното училище в Шумен на казармен режим. По време на курса те изучиха най-важните елементи на строевата, физическата и огневата подготовка, получиха знания по тактическа подготовка, ядрена, биологична и химична защита и екология.

„Скъпи курсисти по време на курса вие положихте много труд и усилия, преодоляхте редица трудности и предизвикателства. Справихте се достойно“, каза в поздравлението си деканът на факултета полковник Дилян Димитров.

От името на курсистите слово произнесе най-добре представилият се на изпитите Калоян Петров Сотиров от Кюстендил, който завършва с общ успех 4,58. „В такъв тържествен момент, какъвто е ритуалът по полагане на военна клетва, всеки един от нас осъзнава ценности, които ще ни съпътстват през целия ни живот и ще определят моралното ни поведение в трудните моменти. Кълнем се да бъдем честни, храбри и толерантни, за да бъдем опора на нашата страна“, каза Калоян Сотиров.

Калоян Сотиров е на 18 години и учи в Природо-математическата гимназия в град Кюстендил. Той обясни, че е избрал казармата, защото е имал варианта да го направи доброволно, а следващата му цел е да стане гвардеец.

Младежите, които тази година придобиха знания по начална военна подготовка са последните, които се обучават по програмата в сегашния й формат. След завършването те могат да доразвият наученото в курс по „Специална военна подготовка“.

За първи път провеждането на доброволна начална военна подготовка е въведено през 2014 г., като първоначално в нея можеха да участват само студенти във военните училища. След това програмата се доразви и в нея може да се включи всеки българки гражданин, навършил 18 години.

ШУМ.БГ