Полковник Красимир Станчев ще е новият началник на Националната служба за охрана. Указът за неговото назначаване е подписан днес от президента, след като е минала съгласувателната процедура с правителството. Полковникът ще получи и генералско звание.

За подписването на указите съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава, но не дадоха повече данни за Станчев.

Станчев е заместник-началник на службата по времето на Ангел Антонов, който го освободи през 2016 г. В момента той движи международния отдел на НСО. Според служители на службата той се ползва с добро име и позиции както в държавните институции, така и сред служителите. Диалогичен, с международен опит, владеещ чужди езици.

В последния около месец НСО се ръководи от временен началник - Росен Тодоров. Той пое функциите, след като началникът на службата Данчо Дяков поиска да напусне и беше освободен. Данчо Дяков беше на поста от март 2018 г., назначен с одобрен от правителството указ на президента Румен Радев. Тогава той беше и удостоен с висшето офицерско звание генерал-майор. Преди това Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност.

Оттеглянето му провокира словесна престрелка през медиите между премиера Бойко Борисов и държавния глава. Борисов заяви, че заради "огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е трябвало да бъде изритан". А Радев отговори, че Дяков е поискал да напусне, защото е получил предложение за по-добра работа.

Красимир Станчев е роден на 02.02.1966 г. в гр. София.
Завършва Висшето народно военно артилерийско училище "Г. Димитров" в Шумен с магистърска степен "Радиоинженер".

Офицер от Българската армия от 1990 г. до 1993 г. През 1993 г. е назначен на кадрова военна служба в Националната служба за охрана, като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, главен експерт и началник на сектор. Със заповеди на началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание старши лейтенант (1993 г.), капитан (1997 г.), майор (2000 г.), подполковник (2003 г.) и полковник (2006 г.).

От май 2014 г. до септември 2016 г. е заместник-началник на Националната служба за охрана. От октомври 2016 г. е началник на сектор в звено "Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността" на НСО.

Дневник