Подготвяни от МВР законодателни промени предвиждат водачите на електрически тротинетки да имат шофьорска книжка. Това се разбра от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на парламентарния контрол.

"Да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час, да не превишават максимално допустимата скорост от 25 км в час, да са на възраст не по-малко от 16 години и притежаващи една от категориите в Закона за движение по пътищата. Обсъждат се редица изисквания за индивидуалните електрически превозни средства, включително въвеждане на регистрация за по-големите от тях", каза Маринов, цитиран от БНР.

Преди дни Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" публикува проект на регламент за движението на електрически тротинетки, който предвижда този вид превозни средства да се третират като велосипеди. В тях липсва изискване за шофьорска книжка и е предвидено електрическите тротинетки да се движат по велоалеите, а при липса на такива - най-близо до дясната граница на платното за движение, но само ако водачът е над 16 г. Предвидено е 14- и 15-годишните също да могат да се движат с електрически тротинетки, но само по велоалеите.

Въпреки че към момента липсват ясни правила за управлението на електрически тротинетки, министърът не се съгласи с призивите да не се налагат глоби на водачите им, докато не бъде създаден регламент. Според него при установени нарушения от водачи на електрически превозни средства се прилагат разпоредбите в Закона за движение по пътищата.

"За нарушение на правилата за използване на пътното платно водачите се санкционират с глоба от 20 до 150 лв. Когато в резултат на нарушението е създадена непосредствена опасност за движението - глоба от 20 лева, в останалите случаи на неправилно разположение на пътното превозно средство на пътното платно", обясни Маринов.

Дневник