Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска оставката на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. В писмо, разпространено до медиите, от съсловната организация подчертават, че искането им е "във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма "Хоризонт".

От СБЖ искат също така Съветът за електронни медии (СЕМ) да освободи от длъжност и членовете на Управителния съвет на БНР, тъй като радиото било в "безпрецедентна криза".

"Доказателства за това са: свалянето от ефир на дългогодишната радиожурналистка Силвия Великова – утвърден и неоспорим експерт в отразяването на правната проблематика, петчасовото преустановяване на излъчването на "Хоризонт" в националния радиоефир на 13-и септември, оставянето на националната радиопрограма без оперативно ръководство в момента", пише още в становището на СБЖ.

Според съсловната организация всичко случващо се в БНР през последните дни било "ясно доказателство за посегателство срещу свободата на словото". От СБЖ припомнят и част от биографията на техническия директор на медията Пламен Костов, който е разследван за престъпление по служба, тъй като отговорността за решението за спирането на програмата е негова.

"Генералният директор на БНР носи пряка вина за назначаването на висока ръководна позиция на човек без никакъв административен опит. За технически директор Светослав Костов си е избрал човек, компрометиран още по времето на премиера Иван Костов като проводник на напрежение в БНР, тогава в качеството му на административен директор, подменил новинарските екипи и прехвърлил сигнала към друго студио, за да елиминира гласа на новинарите от "Хоризонт". Сега Пламен Костов е главен заподозрян за спирането на излъчването на "Хоризонт", но в никакъв случай той не е действал сам! Този път "главанаците" жестоко се издъниха и лъснаха отвратителните методи, с които овластени фактори се опитват да пресират медиите, когато те не желаят да играят по свирката им.", пишат още журналистите.

Според тях, ако фактите около случая не се изяснят, а "имената на задкулисните поръчители не бъдат разобличени и те не понесат своето наказание, в българската медийна среда ще продължи да властва уродливото "телефонно" право и ще бъде убита надеждата на милиони българи за реална демократична промяна".

Дневник