Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков е написал "7 листа отрицателни становища за Полфрийман", в които поддържа позицията, че австралиецът не трябва да бъде освобождаван предсрочно. Министърът на правостдието Данаил Кирилов пък изказа мнението си по казуса, но не като министър и юрист, а като гражданин – че решението на съда е необосновано.

Днес следобед Джок Полфрийман бе изведен от Централния софийски затвор и откаран в Центъра за временно настаняване на чужденци в "Бусманци", тъй като няма валидни документи. Той бе пуснат на свобода, след като вчера тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) се произнесе окончателно по казуса – Полфрийман трябва да бъде предсрочно освободен, излежал е 11 г. и 8 месеца от 20-годишната си присъда и не е опасен за обществото.

На излизане от затвора днес едиственото, което австралиецът каза на висок глас, бе: "Благодаря на зам.-шефа на затвора". Според зам.-шефът Десислав Трайков обаче думите са били иронични, тъй като той многократо е давал отрицателно становище за предсрочното освобождаване.

Казусът предизвика остра реакция, въпроси и коментари както от юристи, така и от политици. На брифинг във ведомството министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че в такива случаи съдът трябва да представи задълбочено своите мотиви. Тримата съдии вече публикуваха както протокол от решението, така и допълнително съобщение, в което обясняват защо са взели това решение.

"Смятам, че решаващият съд ще обясни вътрешното си убеждение за редуцирането на присъдата", каза Кирилов, цитиран от "Нова телевизия".

"Като гражданин мога да кажа, че решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман е необосновано", заяви правосъдният министър и добави, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си.

Кирилов посочи, че позицията на администрацията на затвора е била отрицателна и на двете инстанции в съда.

"Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата", каза той. Проданов уточни, че Полфрийман е имал три дисциплинарни наказания за лошо поведение в затвора.

"Моето впечатление е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил", допусна от своя страна заместник-министърът на правостдието проф. Николай Проданов.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Пред съда вчера Полфрийман е заявил, че има осигурена работа както в Австралия, така и в България. Без значение дали ще остане в страната той твърди, че иска да продължи дейността си като част от Българското затворническо дружество и да инициира реформи в институциите и най-вече в системата на затворите, като посочва, че това се е превърнало в негова "страст".

Преди месец, когато Полфрийман отново поиска да излезе предсрочно от затвора, адвокатът му Калин Ангелов обясни, че той е подавал много жалби, но не е използвал физическо насилие, а е търсил правата си по законов начин, но бил наказван.

В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди години австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора.

Дневник