В рамките на двудневна церемония, 71-то издание на наградите "Еми" отличиха творчески и технически постижения на телевизионния екран през изминалия сезон 2018-2019. Документалната поредица "Нашата планета" е получила две награди – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в лицето на емблематичния британски водещ сър Дейвид Атънбъроу.

От Световния фонд за дива природа (WWF-България) съобщиха, че телевизионният сериал, продуциран от WWF и Силвърбек филмс (Silverback films) освен двете награди е получил и общо десет номинации в различни категории на наградите. Осемте епизода на "Нашата планета" са достъпни в стрийминг платформата "Нетфликс".

Публикувани са и кадри от "зад кулисите", които показват отблизо работата на екипа от над 600 души, посветили близо едно десетилетие на реализирането на този проект. Епизодите включват свидетелства за опустошителното избелване на корали в Големия бариерен риф край Австралия, тайнственото поведение на нарвалите в Канада, засушаването в Националния парк "Руаха" в Танзания, редки кадри на димен леопард в джунглите на Борнео и техники за заснемане на най-малките обитатели на нашата планета.

Водещият сър Дейвид Атънбъроу, спечелил едната от престижните награди като разказвач, е бивш главен директор на БиБиСи 2 и програмен директор на телевизия "БиБиСи" през 60-те и 70-те години на ХХ век. Той е известен британски естественик и популяризатор на природата със своите научнопопулярни филми през 80-те и 90-те години. Само до януари 2013 г. той е получил 32 почетни степени от британските университети, повече от всеки друг човек. Около 20 биологични вида и родове, както живи, така и изчезнали, са обявени в чест на Атънбъроу (виж част от тях на английски език тук). Като водещ на сериала "Нашата планета" той успя да привлече много зрители.

Посланието

Идеята на партньорите WWF, Silverback films и "Нетфликс" е филмът да вдъхнови хората по света да разберат нашата планета и предизвикателствата, пред които е изправена. "Ако можем наистина да разберем защо природата има значение за всички нас и какво можем да направим, за да я спасим, тогава можем да създадем бъдеще, където природата и хората процъфтяват," гласи мисията на сериала (повече на английски език тук).

"Целта на поредицата е да увлече публиката в чудесата на дивата природа, като същевременно извади наяве и заплахите, пред които е изправена. Силно се надяваме "Нашата планета" да внесе положителна промяна в света ни и в начина, по който живеем", споделя режисьорът Кийт Сколи.

WWF-България добавя в съобщението си, че сериалът тръгва в критичен момент, в който природата е застрашена както никога досега. Последните данни от доклада на WWF "Жива планета" от 2018 г. показват, че популациите на гръбначни животни в световен мащаб са намалели средно с 60 % за 40 години.

Заснет в 50 държави от всички континенти в продължение на над 3500 снимачни дни, сериалът "Нашата планета" представя оцелелите чудеса на дивата природа с неоповестени досега кадри и показва какви стъпки трябва да предприемем, за да я опазим. Документалните епизоди са придружени от онлайн ресурси и образователни програми за всички възрасти и цял свят.

Дневник