Въпреки предложението на БСП да се създаде временна анкетна комисия за кризата в националното радио след отстраняването и възстановяването на журналистката Силвия Великова и замлъкването на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември, кратки разговори с депутати в парламента в петък (20 септември) показаха, че те твърде слабо се интересуват от проблема. И нито един народен избраник не пожела да прогнозира и дори да размишлява публично откъде може да е дошъл натискът над генералния директор да се разправи с журналиста, който отразява ресор съдебна власт и избор на главен прокурор.

А Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро (ВМРО) запитан от "Дневник" обобщи пълната си незаинтересуваност с реакцията: " Ако тебе те уволни началникът ти, да тръгна да се разправям с него ли, понеже съм депутат?"

Народни избраници от различни партии не бяха запознати (или така твърдяха) с изнесеното пред Съвета за електронни медии (СЕМ) в четвъртък от редколегията на БНР. Казваха, че не са наясно какво се случва в БНР и ограничаваха коментарите си с проверката за изключването на сигнала на "Хоризонт": Прокуратурата проверява, да изчакаме заключението (бел.авт. - прокуратурата вече излезе с резултат).

За натиска над генералния директор, оказван му отвън да отстрани Великова от ефир, се въздържаха.

Валентин Касабов (НФСБ) изрази учудване че това се е случило, но каза, че то трябва да се докаже и накрая добави, че наистина трябва да се създаде парламентарна анкетна комисия. Павел Шопов препоръча да се изчака проверката на прокуратурата.

Депутати от ГЕРБ отказваха да говорят и съветваха да изчакаме премиера Борисов, който "след малко ще бъде в парламента и ще обясни". Борисов наистина по-късно коментира, но препоръча Сметната палата да одитира БНР, без да посочи връзката на одита със спряното излъчване на "Хоризонт".

Депутати от БСП отказваха коментар с обяснението че са поискали анкетна комисия и нямат какво повече да кажат. От ДПС ни препращаха към членове на комисията за медиите от тяхната паритя, а такъв в петък не открихме.

Всички без изключение категорично отказваха да предполагат кой може да си е позволил да натиска генералния директор да наруши редакционната независимост на програма "Хоризонт". Само един, пожелал анонимност, подхвърли: който го е сложил, той го е и натискал, друг няма как.

Комисията по културата и медиите, председателствана от Вежди Рашидов (който само преди дни обясни, че се прекалява със свободата на словото) също мълчи.

Засега случващото се в радиото изглежда ще бъде омотано в още няколко проверки, докато и управляващи, и опозиция си затварят очите пред скандала и най-важните въпроси - кой заплашва и командва в държавното радио.

Дневник