С редица прояви днес шуменските младежи отбелязват една година от откриването на Младежката сфера в града. Те започнаха от рано да подготвят терена до сферата в парка пред Безистена, за да изработят пейки, на които ще изрисуват мотиви и герои от българската и световната литературна класика.

“Целта на инициативата ни е да стимулираме учениците не само към четенето, а и да им представим интересни моменти от литературата, които са любими на много от нас. Успяхме да съчетаем инициативата с първия рожден ден на Младежката сфера и днес ще сглобим 4 нови пейки. Освен тях имаме осигурени и плоскости, с които ще укрепим пейките от миналата година, тъй като те нямат гръб и днес ще изрисуваме и тях. Приготвили сме и палети за пейки без облегалки, които сме решили също по интересен начин да изрисуваме”, сподели за ШУМ.БГ дванайсетокласничката Димана Стоянова от Общинския младежки съвет, организатор на проявите. 

Те са поканили доброволци, младежки организации и партньори да помагат, както и граждани да споделят празника.

Ще бъде представена и мини фото изложба със снимки от изграждането на сферата и събитията, които Общинският младежки съвет е провел през годината, сред тях първият стрийт арт фестивал "Шумен и буден",  националната инициатива „ФАС ОFF“  за почистване на обществени пространства от фасове и боклуци, Еко-академия „Нулев отпадък“,  пейки срещу вандализъм и много други.

В 17.30 ч. младежката сфера ще събере всички над 80 участници, организатори и съдии, пристигнали в Шумен за Националното ученическо състезание по дебати,  което се провежда в града.  “Тук ще направим официалното откриване, ще приветстваме участници, ще представим главните съдии, каза Калоян Стоянов, който заедно с Йоана и Ана от Езиковата гимназия са организатори на събитието.

Празничният ден ще завърши с концерт, с участието на танцовите формации Emotion, Танцувалня и Wow, група No more many more, рапърите MishMash и Lonk и поп певицата Кристиана Атанасова.

ШУМ.БГ